iPhonen suosio ja myynti rajussa laskussa?

Digi · Stara.fi

Maailman suurin teknologiayhtiö Apple on leikannut komponenttivalmistajilta tekemiään iPhone-osien tilauksia heikentyneen kysynnän vuoksi, raportoivat Wall Street Journal ja japanilainen Nikkei. WSJ:n mukaan saman asian heille kertoi kaksi lähdettä.

Erityisesti näyttöjen osalta WSJ kertoo Applen leikanneen tilauksia karkeasti noin puoleen aiemmasta tammi-maaliskuusta koostuvan ensimmäisen neljänneksen osalta. Myös muiden komponenttien tilauksia on pienennetty. Tietojen mukaan Apple olisi kertonut tilausten leikkauksista alihankkijoilleen viime kuussa.

WSJ kertoo leikkausten syyksi iPhonen odotettua pienemmän kysynnän, mutta toki asiassa voi olla osittain kyse myös muistakin seikoista kuten kausivaihtelusta tai Applen päätöksestä aikaistaa seuraavan iPhonen lanseerausta, jolloin iPhone 5:n tuotantoa olisi järkevä leikata jo ensimmäisen neljänneksen aikana. Lähteiden mukaan kyse kuitenkin on laskevasta kysynnästä.

Asiasta myös kertoneen Nikkein mukaan Apple olisi alun perin tilannut täksi neljänneksi 65 miljoonaa näyttöpaneelia, joka kuulostaa todella korkealta määrältä. Applen toistaiseksi raportoima korkein iPhone-toimitusmäärä neljännekseltä on vuodelta 2011, jolloin joulukvartaalilla toimitettiin 37 miljoonaa. Vuoden 2012 jouluneljännekseltä Applen odotetaan raportoivan 40-50 miljoonan välille sijoittuvat iPhone-toimitukset 23. tammikuuta sen julkaistessa loppuvuoden tuloksensa.

Nikkei kertoi myös yksittäisten tehtaiden tasolla Applen tekemien leikkausten vaikutuksista. Japan Displayn yksi tehdas, johon Apple sijoitti vahvasti ja jonka toiminta alkoi kesäkuussa odotetaan laskevan tuotantoa 70-80 prosentilla edellisneljännekseen verrattuna. Toinen Ishikawassa sijaitseva tehdas on ottamassa tilalle muiden valmistajien tilauksia, mutta muutoksessa voi kestää kuukausia.

Lisäksi esimerkiksi Sharpien iPhone 5:n näyttöpaneelien valmistamiseen tarkoitettu tehdas näkee tuotannnossaan 40 prosentin laskun edellisneljänneksen täyskapasiteettiin.

Toistaiseksi ei vielä tiedetä, ovatko muut puhelinvalmistajat myös kohdanneet vaimeamman kysynnän joulumarkkinoiden jälkeen vai onko kyse vain Appleen kohdistuvasta kysynnän laskusta.

Yhteistyössä Mobiili.fi