Pavlovin koiratesti tehtiin lapsille – tässä tulos

Lifestyle Ohhoh! · Anna Poikkimäki

Venäläinen fysiologi Ivan Pavlov tunnetaan kuuluisasta omaa nimeään kantavasta psykologisesta teoriasta. Hänen mukaansa opetuksen keinoin voidaan valitulla ärsykkeellä saada aikaan yksilössä tavanomaisuudesta poikkeava reaktio.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Pavlov tutki teoriaansa ensimmäiseksi koirakokeilla, joissa soitettiin kelloa juuri ennen kuin eläin sai lihaa. Tämän myötä koira alkoi lopulta erittämään sylkeä aina kellon kilinän kuullessaan. Nyt sama koe on toistettu lapselle eräällä verkkovideolla.

Videolla testaaja tekee Buster Curtis -nimiselle pojalle kokeen, jossa lapsi kuulee ankan vaakkumista matkivan äänen. Samalla lasta ammutaan aina leikkipyssyllä. Monen toiston jälkeen tenava tekee lopulta väistöliikkeen, koska odottaa saavansa ammuksesta.