Haastattelussa The Jacksons -yhtyeen legenda Jermaine Jackson

Haastattelut · Anna Poikkimäki

Edesmenneen poptähti Michael Jacksonin suomalaiset fanit ovat saaneet tänä vuonna hemmottelua osakseen, kun tähden tuotantoon perustuva The Immortal -kiertue rantautui äskettäin Suomeen Cirque du Soleil -tanssijoiden kanssa.

24. helmikuuta nähdään Helsingin Hartwall-areenalla myös jotain ikimuistoista, sillä ikonisen popparin veljet esiintyvät ensimmäistä kertaa kotimaassamme. The Jacksons -yhtyeen Unity-kiertue kattaa 40 esiintymistä ympäri maailmaa.

Stara sai haastatteluunsa yhtyeen laulajan Jermaine Jacksonin, kun legendaarinen kokoonpano oli valmistautumassa Rotterdamin keikkaansa Hollannissa. Mies antoikin puheessaan esimakua tulevasta Suomen keikasta.

– Voitte odottaa kuumaa Jackson-show’ta. 40 musiikkivuotta puristettuna puolentoista tunnin esitykseen. Haluamme antaa teille Jackson 5 ja The Jacksons -kokoonpanojen, sekä Jermaine Jacksonin ja veljemme Michael Jacksonin musiikkia, kertoi Jermaine Jackson Staralle.

Legendaariseen alkuperäiskokoonpanoon kuuluivat Jermaine Jacksonin ohella Jackie Jackson, Tito Jackson, Marlon Jackson ja popkulttuurin ikoniksi soolourallaan yltänyt Michael Jackson. Yhtye nousi managerina toimineen Joe-isän sinnikkyyden avulla 1960- ja 70-lukujen suosituimpien bändien joukkoon.

Laulujen päättäminen oli meille vaikeinta

Motown-levy-yhtiön piinkova johtohahmo Berry Gordy teki The Jackson 5 -poikapoppoosta supertähtiä. Kun bändi halusi vuonna 1976 siirtyä parempien tienestien ja taiteellisen vapauden toivossa CBS-yhtiöön, joutuivat he muuntamaan nimensäkin The Jacksonsiksi. Bändin edellinen Victory-kiertue oli vuonna 1984. Löytyikö yhteinen sävel helposti vuosien jälkeen?

– Laulujen päättäminen oli meille vaikeinta – oli vaikea mahduttaa neljää vuosikymmentä tiiviiseen esitykseen. Yritimme ottaa mukaan kokoelman lauluja, jotka ihmiset tunnistavat. Jätimme paljon musiikkia pois, uskokaa pois. Olemme kuitenkin lavalla vain 90 minuuttia, puolusteli musiikkikonkari.

Jacksonin dynastia on eräs Yhdysvaltojen arvostetuimpia musiikkiperheitä. Viihteen konkareina veljekset ovat nähneet monenlaisia esiintymislavoja ja useat heidän kappaleistaan ovat nousseet ikivihreiksi klassikoiksi. Jermaine osasi samantien kertoa heidän suosikkinsa yhtyeen laajasta tuotannosta.

– Rakastamme esittää kappaleita I Wan’t You Back, ABC, The Love You Save ja Jackson 5 Medley, kuten myös Michaelin kappaleita. Hänen musiikkinsa esittäminen on meille parantavaa. Suremme edelleen hänen poismenoaan, joten ne kappaleet toimivat meille parantavana voimana.

The Jacksons -yhtyettä ei turhaan nimitetä yhdeksi popmusiikin legendoista, sillä viisikon musiikin sanotaan viitoittaneen tietä monille tämän päivän artisteille. R&b- ja funk-rytmejä yhdistelevä popkokoonpano on myynyt maailmanlaajuisesti yli sata miljoonaa levyä. Näin Jermaine kiteyttää bändin uran kokohohdat:

– Se on vaikeaa. Eurooppaan tuleminen on ainakin ykkönen. Kun kuulimme ensimmäistä kertaa I Wan’t You Back -kappaleen. Victory-kiertue oli myös sellainen. Motown 25 -esitys, jossa Michael teki ensimmäistä kertaa moonwalk-tanssinsa. Näitä juttuja on paljon, toteaa Jackson.

”Olemme aina ensisijaisesti The Jackson 5”

Unity-kiertue käynnistyi tämän vuoden heinäkuussa Kanadan Ramasta, josta Tito, Jackie, Marlon ja Jermaine ovat suunnanneet Eurooppaan. Aasian kautta Oseaniaan päättyvä keikkarundi on herättänyt paljon kohua mediassa. Monet tahot ovat epäilleet ja paheksuneetkin sitä, että veljekset päättivät esiintyä yhtyeenä ilman kirkkainta päätähteään, Michaelia.

The Jacksonsit halusivat kunnioittaa popin kuningasta siten, että he ottivat esiintymisnumeroidensa joukkoon materiaalia myös veljensä soolotuotannosta. Keikoilla kuullaan muun muassa Michael Jacksonin hitit Rock With You, Don’t Stop ’Til You Get Enough ja Wanna Be Startin’ Somethin’.

– Se on tärkeää. Kyse on Jackson-musiikista, ja Michael on lähtöisin The Jackson 5 -yhtyeestä. Tunnemme syvää yhteyttä hänen musiikkiinsa aivan kuin hänkin meidän. Olemme aina ensisijaisesti The Jackson 5. Kuulumme yhteen, kertoi 58-vuotias soolouraakin kokeillut artisti.

Yhtyeen viimeisin albumi on vuonna 1989 ilmestynyt 2300 Jackson Street, minkä jälkeen heidän toimintansa hiipui vuosiksi. Vuonna 2001 The Jacksons kokoontui vielä yhteen Madison Square Gardenin keikalle juhlistamaan Michael Jacksonin 30-vuotista uraa sooloartistina.

Veljekset alkoivat kuvata vuoden 2009 alussa Jacksonien dynastia -realitysarjaa. Ohjelman oli alunperin tarkoitus kertoa heidän suunnitellusta yhteenpaluustaan, mutta se sai huomattavasti traagisemman käänteen Michael Jacksonin heinäkuisen menehtymisen myötä.

”Tunnemme hänen läsnäolonsa lavalla”

Sarjassa suunniteltu kiertue koki monia vaiheita, mutta tämän vuoden huhtikuussa Jacksonit julistivat lopulta tekevänsä Unity-kiertueen. He valmistelevat tällä hetkellä myös uutta albumia, ja mediassa onkin arvuuteltu bändin yhteistyökumppaneiksi useita menestystuottajia Teddy Rileystä David Guettaan.

– Tulemme työskentelemään monien ammattilaisten kanssa. Emme voi paljastaa vielä nimiä. Tiedämme kuitenkin, että meiltä on tulossa voimakasta musiikkia, kertoi Jermaine.

– Sain vasta valmiiksi oman sooloalbumini, jonka nimi on I Wish You Love. Se on kokoelma klassikkobiisejä, kuten I’ve Got You Under My Skin, Autumn Leaves ja My Funny Valentine – sen tyylistä materiaalia.

Jermaine tunnustaa perheen jäsenten välisen synergian muuttuneen Michael-veljen kuoleman jälkeen. Kun yksi on joukosta pois, se heijastuu väistämättä jäljelle jääneisiin rakkaisiin. Jacksonit kanavoivat surunsa musiikkiin ja kunnioittavat edesmennyttä Michaelia tuttujen melodioiden keinoin.

– Kyllä, ikävöimme häntä kipeästi. Joka päivä. Tunnemme hänen läsnäolonsa lavalla, siksi soitamme hänen musiikkiaan. Se on meille terapiaa. Emme pääse koskaan tästä yli, yritämme vain elää asian kanssa. Ikävöimme häntä kovasti, kertoi Jermaine Jackson Staralle haastattelun päätteeksi.

Anna Poikkimäki

Mii Saraskoski