Arvostelu: Hitchcock

Elokuvat · Tim Isokivi

Alfred Hitchcock oli yksi viime vuosisadan arvostetuimpia elokuvaohjaajia, joka muistetaan erityisesti trillerigenren uudistajana. Ohjaajan 53 elokuvasta tunnetuin lienee Psyko, joka omalla tavallaan loi modernin kauhuelokuvan lajityypin. Nyt Sacha Gervaisi on ohjannut Psykon mutkikkaasta valmistusprosessista elokuvan.

Vuonna 1959 Alfred Hitchcock (Anthony Hopkins) on juuri saanut valmiiksi Vaarallinen Romanssi -elokuvansa. 60-vuotias ohjaaja kaipaa menestyksestään huolimatta paluuta alkuaikojensa vapaampaan ja uskaliampaan tyylilajiin. Hän päättääkin varmojen menestysten sijaan ohjata seuraavaksi elokuvasovituksen Robert Blochin Psyko-kirjasta, joka perustuu löyhästi psykopaatti Ed Geinin raakoihin rikoksiin.

Ohjaaja laittaa riskialttiiseen elokuvaan panokseksi niin omaisuutensa kuin avioliittonsa Alma Revillen (Helen Miller) kanssa. Omalla tavallaan pakkaa sekoittavat myös Alman kirjailijaystävä Whitfield Cook (Danny Huston), näyttelijäkaunotar Janet Leigh (Scarlett Johansson) ja jopa Hitchcockille tämän kuvitelmissa ilmestyvä sarjamurhaaja Ed Gein (Michael Winscott).

Lähes ohjaajamaestroa suurempaan rooliin elokuvassa nousee Helen Millerin näyttelemä Alma, jolla on vaikeuksia pysyä eksentrisen ja oikukkaan aviomiehensä aivoituksissa mukana. Anthony Hopkins on Alfred Hitchcockin rooliin mitä parhain näyttelijävalinta. Sekä miehen ulkonäkö että maneerit vastaavat täydellisesti ohjaajan julkisuuskuvaa. Aina yhtä hurmaava Scarlett Johansson on puolestaan nappivalinta oman aikansa seksisymboliksi, Janet Leighiksi.

Hitchcock ei siis nimestään huolimatta ole varsinaisesti Alfred Hitchcockin elämäntarina, vaan elokuva Psykon valmistusprosessista. Klassikkotrillerin taustatarina sisältää toki jo draamaa ja käänteitä kerrakseen. Tositarinan mausteeksi tarjoillaan aimo annos mustaa huumoria, joka sopii Hitchcockista kertovaan elokuvaan hyvin. Valitettavasti Hitchcock jää hieman pintapuoliseksi raapaisuksi kiinnostavasta persoonasta ja takertuu lähes kaikkiin henkilökuvaelokuvan suurimpiin kliseisiin. Näin ollen se jää mainiosta asetelmastaan huolimatta pettymykseksi.

Lajityyppi: Draama

Ohjaaja: Sacha Gervaisi

Pääosissa: Anthony Hopkins, Helen Mirren, Scarlett Johansson, Toni Collette, Danny Huston, Jessica Biel, James D’Arcy

Ensi-ilta: 1.2.2013

Kesto: 1h 39 min

Ikäraja: 7

Pisteet 2/5