Arvostelu: Unelmien pelikirja

Elokuvat · Neea Jokinen

Helmikuun avajaisiksi Suomen valkokankailla tullaan näkemään kahdeksan Oscar-ehdokkuutta saanut Unelmien pelikirja -elokuva. Romantiikkaa, komediaa ja draamaa yhdistävä teos on saanut ylistystä niin kriitikoilta kuin yleisöltä muun muassa mielenkiintoisten roolihahmojensa vuoksi.

Eräänä kohtalokkaana päivänä Pat Solitanon (Bradley Cooper) elämä kääntyy ylösalaisin, kun hän saa Nikki-vaimonsa (Brea Bee) kiinni uskottomuudesta itse teossa. Petetyn aviomiehen päässä napsahtaa. Hän hakkaa vaimonsa alastomana suihkussa olleen seksikumppanin henkihieveriin.

Malttinsa totaalisesti menettänyt Pat Solitano joutuu oikeuden määräyksestä pakkohoitoon. Kuukausien ajan hullujenhuoneella ollut vihainen mies saa lopulta luvan muuttaa takaisin lapsuudenkotiinsa vanhempiensa valvovan silmän alle. Pat tapaa pian tunnetasolla riekaloituneen Tiffany-nimisen naisen (Jennifer Lawrence), joka toimii apurina miehen parantumisprosessissa.

Matthew Quickin arvostettuun esikoisromaaniin perustuva Unelmien pelikirja -elokuva on ehdottomasti ansainnut kahdeksan Oscar-ehdokkuuttaan jokaisessa kategoriassa. Teosta voi kuvailla hienoksi elokuvaksi, joka käsittelee aidolla tavalla järkkyneiden ihmismielien ongelmia. Draamaelokuva ihastuttaa tavallisella ympäristöllään, jossa uppoudutaan lähietäisyydeltä ristiriitaisten ihmisten kuorten alle.

Hollywoodin kuumimpien naisnäyttelijöiden joukkoon lukeutuva Jennifer Lawrence tekee elokuvassa hyvin uskottavan suorituksen Tiffany Maxwellinä. Roolihahmon yllättävät raivokohtaukset ja impulsiivinen käyttäytyminen vaikuttavat luonnollisilta Lawrencen esittäminä. Kauhea kankkunen -komediaelokuvasta tunnettu Bradley Cooper tuntuu hypänneen elokuvassa ulos mukavuusalueeltaan ja antaneen kaikkensa mielialahäiriöistä kärsivälle Pat-roolihahmolle.

Elokuvassa Robert De Niro ja Jacki Weaver ovat vilpittömien vanhempien rooleissa erittäin vakuuttavia. Etenkin pakko-oireista perheenisää ja intohimoista penkkiurheilijaa esittävä Robert De Niro osoittaa jälleen, miksi häntä pidetään yhtenä elokuvamaailman valovoimaisimpana tähtenä. Sivurooleissa nähdään myös viihdyttäviä roolihahmoja.

Unelmien pelikirjassa on romanttisen hömppäelokuvan ainekset, mutta elokuva onnistuu sekoittamaan pakkaa muun muassa sekopäisesti käyttäytyvillä roolihahmoilla ja arvaamattomilla tapahtumilla. Vaikka kliseisistä elokuvakohtauksista ei ole luovuttu, David O. Russellin ohjaamaa Unelmien pelikirja -teosta voi kutsua kaiken kaikkiaan järjettömän kauniiksi elokuvaksi.

Lajityyppi: Romantiikka, komedia, draamaOhjaaja: David O. RussellPääosissa: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Jacki Weaver, Chris Tucker, Julia StilesEnsi-ilta: 1.2.2013Kesto: 2h 02minIkäraja: 12

Pisteet 5/5