Tutkimus: Älä nauti alkoholia illalla – vie yöunet

Lifestyle · Anna Poikkimäki

Monille unettomille apu vaivaan on ollut niin sanottu yömyssy, pieni alkoholiannos ennen nukkumaanmenoa. Nyt uusimman tutkimuksen mukaan kyseinen tapa ei välttämättä takaa laadukasta unta.

Brittitutkimuksen mukaan alkoholi auttaa henkilöä nukahtamaan nopeammin, mutta se häiritsee unirytmiä myöhemmin yöllä. Alcoholism: Clinical & Experimental Research -tutkimuksessa kävi ilmi, että pienikin määrä alkoholia vähentää REM-univaiheen syvyyttä.

Tämä voi vaikuttaa valveaikana henkilön seuraavan päivän keskittymiskykyyn, motorisiin taitoihin ja muistiin. Ihminen tuntee myös itsensä väsyneemmäksi herätessään. Mikäli iltasnapsi on tuttu tapa rentoutumisen takia, voi samaa rentouden tunnetta hakea töiden jälkeen elämäänsä muillakin tavoilla.

Eräitä tehokkaita tapoja ovat esimerkiksi kuntosalilla käyminen ja pieni iltapala. Kuntoilu vähentää stressiä ja auttaa nukkumaan paremmin. Sen avulla keho tuottaa tunnetilaa nostattavia aivokemikaaleja.

Myös kuppi kamomillateetä rauhoittaa mieltä. Tämän lisäksi nälkäinen voi nauttia esimerkiksi pienen hiilihydraattiannoksen illalla ennen nukkumaanmenoa. Esimerkiksi annos popcorneja voi auttaa kehoa tuottamaan kehoa rentouttavaa serotoniinia.