Maailman rumin nainen haudattiin – 150 vuotta kuoleman jälkeen

Ohhoh! · Anna Poikkimäki

Ihmiset kiinnittävät usein huomiota toisten ihmisten kehollisiin vajavaisuuksiin. Jotkut poikkeavat henkilöt päätyivät vielä 1800-luvulla friikkisirkuksien vetonauloiksi. Eräs tällainen kiertävä esiintyjä oli maailman rumimpana naisena tunnettu Julia Pastrana.

Meksikolaisnainen kärsi sairauksista, jotka aiheuttivat hurjaa karvankasvua ja tanakan leukaluuston. Apinanaisenakin tunnettu neito kiersi eläessään Yhdysvaltoja ja Eurooppaa aviomiehensä kanssa. Pastrana muun muassa lauloi ja tanssi maksaville yleisöille.

juliapastrana14022013

Nainen kuoli Moskovassa vuonna 1860, mutta sekään ei tuonut esiintyjälle hänen kaipaamaansa rauhaa. Naisen ruumis on nimittäin ollut 150 vuoden ajan säilössä Oslon yliopistossa. Kaltoin kohdellun naisen kerrotaan viimein päässeen haudan lepoon, kun hänet haudattiin kotikaupunkiinsa Sinaloa de Leyvaan, Meksikoon.

Maailman rumimman naisen tarinaa pidetään järkyttävänä esimerkkinä siitä, miten ihmisen geneettisiä vajavaisuuksia on aikoinaan käytetty sirkuksissa viihdyttämistarkoitukseen.

– Häntä käytettiin hyväksi tavalla, jota emme voisi nykyisin käsittää. On tärkeää, että ymmärrämme nyt lopettaa tavan, jolla häntä kohdeltiin, kertoi Oslon yliopiston tutkija Jan G. Bjaalie uutistoimisto Reutersille.