Eläin kasvattaa uuden peniksen irronneen tilalle: ”En ole nähnyt mitään tämänkaltaista!”

Ohhoh! · Tim Isokivi

Joillain eläinlajeilla on erikoinen kyky korvata katkenneita raajojaan uusilla. Esimerkiksi jotkut matelijalajit voivat hämätä saalistajaa irrottamalla häntänsä, jolloin tilalle kasvaa uusi.

Nyt tutkijat ovat löytäneet meren syvyyksistä eläinlajin, josta irtoaa hännän sijaan jotain aivan muuta. Japanin Osakan ja Tokion yliopistojen tutkijat havaitsivat tyynessä valtameressä elävä Chromodoris reticulata -merietanalajin irrottavan peniksensä parittelun aikana. Tämän jälkeen tilalle kasvaa uusi. BBC News -uutissivuston mukaan kyseessä on ensimmäinen tunnettu eläinlaji, joka pystyy tekemään näin.

– En ole nähnyt mitään tämänkaltaista aikaisemmin, kommentoi Pohjois-Irlannin Kansallismuseon tutkija Bernard Pixton BBC:lle.

Kyseisen merietanalajin edustajat ovat hermafrodiitteja. Se tarkoittaa niillä olevan sekä koiraan että naaraan sukupuolielimet. Näin ollen lajin edustajat voivat yhtäaikaisesti toimia niin siittäjänä kuin siitetyksi tulevana osapuolena.

Chromodoris reticulata -merietanoiden parittelu ketää muutamasta sekunnista muutamaan minuuttiin. Tämän jälkeen otukset tiputtavat peniksensä. Tutkijat löysivät etanoiden anatomiaa tutkiessaan näiden sisältä eräänlaisen ”penisrullan”, josta uusi elin kasvaa noin 24 tunnin sisällä edellisen menettämisestä.