83 % lääkäreistä ei huomannut gorillaa keuhkokuvissa! Huomaatko sinä?

Ohhoh! · Stara.fi

Suomessakin on viime aikoina käyty julkista keskustelua terveydenhuollon huolestuttavasta tasosta. Nyt Yhdysvalloissa on testattu kuinka moni lääkäri huomasi potilaan keuhkokuviin piilotetun ja sinne täysin kuulumattoman gorillan kuvan. Tulos oli karmaiseva.

Kuva: Psychological Science
Kuva: Psychological Science

Peräti 83 prosenttia keuhkojen läpileikkauskuvia tarkastelleista ei huomannut, että sen oikeaan ylälaitaan oli lisätty mustavalkoinen gorillahahmo. Lääkäreiden katsetta seurattiin testin ajan, ja osa heistä katsoi gorillaan jopa neljä kertaa huomaamatta sitä lainkaan.

Huomaamatta olisi yhtä lailla voinut jäädä leikkigorillan sijaan esimerkiksi tappava kasvain tai muuta yhtä vakavaa. Testiin osallistui 24 Bostonin sairaalan lääkäriä, joille esitettiin yhteensä viiden potilaan keuhkokuvia. Yhteensä kuvia oli 239, joista viiteen oli piilotettu gorilla. Vain neljä lääkäriä huomasi gorillan.