Tutkimus: Näin epätodennäköistä on joutua lento-onnettomuuteen

Matkailu · Meri Pulkkinen

Lento-onnettomuudet herättävät aina luonnollisesti suunnatonta huomiota ympäri maailmaa. Tuhoisista onnettomuuksista huolimatta lentokoneella kulkeminen on yksi maailman turvallisimmista matkustusmuodoista. Nyt tähän on myös saatu tieteellisiä todisteita.

Tutkijoiden mukaan amerikkalaisen lentomatkustajan todennäköisyys joutua lento-onnettomuuteen elämänsä aikana on vain yksi 45 miljoonasta, Daily Mail -lehti uutisoi. Amerikkalaismatkustajan tulisi lentää joka päivä 123.000 vuoden ajan joutuakseen tilastojen mukaan lento-onnettomuuteen. Amerikassa lennetään joka vuosi 10 miljoonaa matkustajalentoa.

Yhdysvaltojen Aviation Safety Networkin mukaan viime vuonna maailmalla tapahtui vähiten lento-onnettomuuksia sitten vuoden 1945. Yhteensä onnettomuuksia oli 23 kappaletta, ja niissä menehtyi 475 ihmistä. Yhdysvalloissa kukaan ei ole menehtynyt lento-onnettomuudessa viimeiseen neljään vuoteen.

Tutkijoiden mukaan kehittynyt teknologia on osasyy lento-onnettomuuksien vähenemiseen. Erityisesti navigaatio- ja turvalaitteiden kehitys on parantanut lentämisen turvallisuutta. Eri lentoyhtiöt myös jakavat nykyään ahkerammin dataa lento-onnettomuuksista, jotta niitä voitaisiin jatkossa ennaltaehkäistä tehokkaammin.