Minne paisti katosi paistijauhelihasta? Aitoa paistia jopa nolla prosenttia!

Ohhoh! · Stara.fi

Suomalaiset ovat viime päivinä saaneet äimistellä tuoreinta ruokaskandaalia, jonka lonkerot ovat levinneet Keski-Euroopasta Suomeen ja Aasiaan saakka. Lukemattomista valmisruoista on löydetty sinne kuulumatonta hevosen lihaa. Samalla lihatuotteita on ryhdytty tutkimaan laajemminkin.

Eilen Yleisradion Kuningaskuluttaja selvitti mitä suomalaiseen jauhelihaan todellisuudessa päätyy. Tulos oli harvinaisen synkkä, sillä ohjelman selvitysten mukaan kuluttajille myydään paistijauhelihana kaikkea muuta kuin aitoa paistilihaa. Eviran mukaan paistijauheliha tulee olla jauhettu sisä-, ulko-, kulma- tai paahtopaistista. Todellisuudessa kuluttajille myydään kuitenkin paistijauhelihana jotain aivan muuta. Katso koko jakso YLE Areenasta.

Kuva: YLE, Kuningaskuluttaja
Kuva: YLE, Kuningaskuluttaja

Selvityksen karuin tulos oli Snellmannin paistijauhelihassa, jossa on yrityksen omankin ilmoituksen mukaan vain 0 – 5 prosenttia paistia. Toisin sanoen Snellmannin tuotteessa on korkeintaan viisi prosenttia paistia. Tilanne ei ole kehuttava myöskään suurilla kilpailijoilla, sillä HK-yhtiöllä paistijauhelihasta on paistia 5 – 30 prosenttia ja Atrialla 0 – 40 prosenttia. Vähimmillään tuote on siis sekä Snellmannilla että Atrialla kokonaan jotain aivan muuta kuin paistia.