Arvostelu: Pilvikartasto

Elokuvat · Anna Poikkimäki

Ihmisen olemassaolon ajan olemme lajina pohtineet elämisen, kuoleman ja uudelleensyntymän jatkumoa. Ajatus reinkarnaatiosta on ajatuksena kutkuttava, kuten myös se, että vastaamme sanoistamme ja teoistamme elämän ikuisessa kiertokulussa. Näihin teemoihin pureutuu myös Pilvikartasto-draamaelokuva.

Sci-fi -draaman tapahtumat sijoittuvat kuudelle eri aikakaudelle, mantereille ja maanosiin. Sen päähenkilöt joutuvat yhä uudestaan samankaltaisten valintatilanteiden eteen. Kun ihmiskohtalot nivoutuvat yhteen monien elämien takaa, roolihahmot joutuvat valitsemaan tekevätkö he myötätuntoon vai itsekkyyteen perustuvia ratkaisuja.

Kantava teema on se, että nykyhetki luo siemenet tulevaisuuteen. Matrix-trilogian luojien Andy ja Lana Wachowskin sekä Tom Tykwerin ohjaama elokuva on ollut kansainvälisesti katsottuna floppi. Joskus silti merkittäviäkin oivalluksia sisältävät elokuvat eivät pääse niin sanotusti markkinavirtojen kärkeen.

Elokuvan mittava tähtikaarti pitää sisällään Hollywoodin kermaa. Vakuuttavia tulkintoja nähdään niin Tom Hanksilta, Halle Berrylta, Jim Sturgessilta kuin Jim Broadbentiltakin. Myös romanttisen komedian vakikasvo Hugh Grant lunastaa paikkansa vakavammissa rooleissa. Elokuvan näyttelijäsuoritukset osuvat kohdilleen, joskin monet tutut kasvot nähdään varsin epätyypillisissäkin rooleissa.

David Mitchellin fantasiaromaanin filmatisointi on huomattava, lähes kolmetuntinen spektaakkeli, joka koskettaa sielukkuudellaan. Samalla se voi monimutkaisen juoniasetelmansa ansiosta vaatia katsojalta hieman enemmän keskittymistä. Elokuva rikkoo rajoja ja kyseenalaistaa omalla hiljaisella tavallaan käsityksiämme vapaudesta ja siitä, mitä sisältään kumpuavaa ääntä ihminen todellisuudessa kuuntelee – pelon vai rakkauden.

Lajityyppi: Draama, sci-fi

Ohjaaja: Tom Tykwer, Andy Wachowski, Lana Wachowski

Pääosissa: Tom Hanks, Halle Berry, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Susan Sarandon, Hugh Grant, Jim Broadbent, James D’Arcy

Ensi-ilta: 1.3.2013

Kesto: 2h 51 min

Ikäraja: 12

Pisteet 4/5