Pojaksi syntynyt tyttö ei saa käyttää tyttöjen WC-tiloja

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Kuusivuotias coloradolainen Coy Mathias syntyi pojaksi, mutta elää kuten tyttölapset. Hän pukeutuu mekkoihin ja rusetteihin ja rakastaa vaaleanpunaista huonettaan. Nyt hänen vanhempansa haastavat Coyn koulun oikeuteen, koska tämä ei saa käyttää tyttöjen vessaa.

Coy Mathiaksen tapaus on ensimmäinen laatuaan Coloradon oikeuslaitoksen historiassa. Coyn äidin mukaan hänen poikansa transukupuolisuus paljastui 1,5 vuoden ikäisenä. Vanhemmat vetoavat oikeusjutussa lasten perusoikeuksiin.

– Hänellä täytyy olla samanlaiset oikeudet kuin muillakin koulun lapsilla, vanhemmat valittavat Daily Mailin mukaan.

– Hän tahtoi pukeutua keijumekkoihin, tutuun ja tyttöjen uimapukuun. Huomasimme, kuinka hänelle oli hankalaa omaksua pojan rooli. Lääkäriinkin mentäessä Coy aina toiveikkaana tiedusteli, muutettaisiinko hänet tällä kertaa tytöksi, viiden lapsen äiti jatkaa.

Vanhemmat hyväksyivät Coyn tyttöilyn, kun poika ei suostunut enää astumaan ulos kodista poikana. Lapsi näyttää ja käyttäytyy kuten kaikki muutkin tytöt. Coy hyväksyttiin myös koulussa tyttönä, kunnes hänen isänsä puhelin pirahti eräänä iltana. Perheen asianajajan mukaan lapsi kokee tapauksen johdosta syrjintää. Coy käy nyt kotikoulua siihen saakka, kunnes oikeus on tehnyt asiasta päätöksen.