Arvostelu: Gangsterisota

Elokuvat · Tim Isokivi

Gangsterisota-elokuvaa mainostetaan tositapahtumiin perustuvana. Jo ensi-minuuteilla tehdään kuitenkin selväksi, että James Ellroyn romaanien ja L.A. Confidential -elokuvan kaltaista vakavaa sukellusta 40-luvun järjestäytyneen rikollisuuden synkkään maailmaan ei kannata odottaa.

Sen sijaan Gangsterisota tarjoilee lähes kahden tunnin verran puhtaan suoraviivaista, poikamaista toimintaviihdettä. Vuonna 1949 Los Angelesissa eletään kovia aikoja. Gangsteri Mickey Cohenista (Sean Penn) on tullut kaupungin rikosmaailman pelätyin hahmo. Poliisit ovat Cohenin edessä voimattomia, sillä tämän rikosliiga on onnistunut päästämään mahdolliset todistajat hengiltä ja lahjomaan tuomioistuimen edustajat.

Poliisipäällikkö Bill Parker (Nick Nolte) ottaa käyttöönsä kovat keinot. Hän värvää toisen maailmansodan veteraanin, ylikonstaapeli John O’Maran (Josh Brolin), kokoamaan salaisen ryhmän. Heidän tehtävänään on tuhota Cohenin rikollis-imperiumi sissisotilaiden keinoin. O’Maran tärkeimpänä apulaisena toimii hänen kollegansa Jerry Wooters (Ryan Gosling), jolla on meneillään vispilänkauppaa Cohenin tyttöystävä Grace Faradayn (Emma Stone) kanssa.

Zombieland-yllätyshitillä mainetta keränneen Ruben Fleischerin ohjaama Gansterisota ei kliseitä välttele. Hyvät poliisit ovat puhtoisia ja hyvännäköisiä. Sankari John O’Moran on kovaotteinen, mutta turvautuu väkivaltaan, koska se on elokuvan maailmassa ainoa ratkaisu.

Jerry Wooters on elokuvan ”Han Solo”, viinaan ja naisiin menevä renttu, jonka sisällä sykkii puhdas sydän. Pahat rikolliset tunnistaa arpisista kasvoista ja siitä, että he huutavat paljon. Gangstereita lahtaava ryhmä on varsin monikulttuurinen: Mukana on musta poliisi, latinopoliisi, vanha poliisi ja nörttipoliisi, mutta kaikki tulevat elokuvan miljööseen – 1940-luvun Amerikkaan – nähden varsin hyvin toimeen.

Elokuvan näyttelijäkaarti on Hollywoodin puhdasta A-luokkaa. Parhaiten pinnalle nousevat Ryan Gosling ja Emma Stone, joista jälkimmäinen tuo testosteronin täyttämään elokuvaan kaivattua ihmillisyyttä ja naiskauneutta. Sean Penn piiloutuu gangsteripomon roolissaan runsaan maskeerauskerroksen alle ja muistuttaa enemmänkin piirrossarjan hahmoa kuin todellista rikollista. Tämä kuitenkin sopii tyylilajiin.

Gangsterisota korvaa juonen ennalta-arvattavuuden tyylillä. Kliseisyys ei haittaa, kunhan osaa vihkiytyä elokuvaan toimintaa ja kioskikirjallisuutta kumartavana viihde-elokuvana. Heikkouksista huolimatta Gangsterisodan suoraviivaisessa huvissa ja vanhanaikaisuudessa on mieltä lämmittävää charmia, jolla se erottuu edukseen modernien toimintaelokuvien joukosta.

Lajityyppi: Toiminta, rikoselokuva, draama

Ohjaaja: Ruben Fleischer

Pääosissa: Ryan Gosling, Josh Brolin, Sean Penn, Emma Stone

Ensi-ilta: 1.3.2013

Kesto: 1h 53 min

Ikäraja: 16

Pisteet: 3/5