Sandy-hurrikaanin yllättävä seuraus: Ennätysmäärä naisia raskaana

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltoihin iski lokakuun lopussa Sandy-hurrikaani, joka teki tuhojaan erityisesti New Yorkissa, New Jerseyssä ja Washingtonissa. Myrsky aiheutti New Yorkissa mittavia vahinkoja, joiden takia jopa kaupungin ytimestä Manhattanilta katosivat sähköt päiväkausiksi.

Maailmassa on todettu jo useasti, että kun sähköt katkeavat pidemmäksi aikaa, syttyy ihmisten lemmenliekki herkemmin. Tästä osoituksena on piikki syntymätilastoissa noin yhdeksän kuukautta sähkökatkosten jälkeen. Nyt on ilmennyt, että myös Sandy-hurrikaani on saanut ennätysmäärän pikkuihmisiä alulle.

The New York Post raportoi, että alueella on piikki syntyvyystilastoissa tulevan heinä-elokuun aikana. Supermyrskystä tulee tällöin kuluneeksi tasan yhdeksän kuukautta. Sähköjen puuttuminen on siten innostanut pareja läheisyyteen ja lämpöön.

Tilanne huomattiin ensimmäiseksi terveyskeskuksissa ja sairaaloissa, kun henkilökunta törmäsi tavallisesta rytmistä poikkeavaan kiireeseen. Naiset olivat soitelleet taukoamatta laboratoriotulostensa perään ja tiedustelleet mahdollista raskauttaan. Jo pelkkästään yhdellä klinikalla odotetaan 30 prosenttia enemmän synnyttäjiä 15.7. – 15.8.2013 välisenä aikana.

Katastrofista aiheutunut vauvabuumi ei ole ensimmäinen laatuaan edes New Yorkissa. Aiempi piikki oli 9/11-tapahtumien jälkeen, ja vastaavanlaista tilastointia on tehty myös muiden myrskyjen jälkeen.

Raskaudet todistavat, että ihmiset turvautuvat toisiinsa erilaisten poikkeustilanteiden aikana enemmän. Läheisyys johtaa hellyyteen, ja siitä suoranaisesti yhdyntään. Toiset ovat väläytelleet synnytyspiikkien syyksi sitä, ettei pariskunnilla ole muutakaan tekemistä. Analyyttisimmat teoreetikot väittävät katastrofien alla tapahtuvien vauvabuumien syyksi ehkäisyn pettämistä – ihmiset eivät saa hankittua tarpeeksi ehkäisyvälineitä.