Näin raskaus vaikuttaa naisen jalkoihin – jopa pysyvästi!

Lifestyle · Meri Pulkkinen

Raskauden jälkeen moni nainen tuskailee odotuksen aikana kerääntyneiden kilojen pudottamisen kanssa. Raskausaika vaikuttaa osalla naisista myös heidän jalkojensa kokoon. Tuore tutkimus on nyt saanut selville yllättävää tietoa raskauden pitkäaikaisista seurauksista.

Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan raskaus voi nimittäin jopa pysyvästi kasvattaa naisen jalan kokoa. Joidenkin raskaana olevien naisten jalat kasvavat odotuksen aikana jalan kaaren suoristumisen takia. American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation -tiedejulkaisussa julkaistussa tutkimuksessa kuitenkin saatiin selville, että osalla naisista tämä muutos jalan kaareen on pysyvä.

Iowan yliopistossa suoritetussa tutkimuksessa lääkärit seurasivat muutoksia 49 raskaana olevan naisen jalkojen kaarissa. Tutkijat saivat selville, että jopa 70 prosentilla tutkimukseen osallistuneista naisista jalan kaari suoristui huomattavasti. Tämän uskotaan johtuvan painon lisääntymisestä sekä raskausaikana tapahtuvasta nivelten löystymisestä.

– On mahdollista, että nämä muutokset naisten jaloissa raskauden aikana voivat auttaa selittämään, miksi naisilla on miehiin verrattuna suurempi riski kärsiä jalkakivuista tai nivelreumasta jaloissaan, polvissaan, lantioissaan ja selkärangassaan, professori Neil Segal Iowan yliopistosta selittää.