Tutkijat: HIV-lääke löytynyt mehiläisen myrkystä!

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Pistävät hyönteiset aiheuttavat monille puistatuksia pelkällä lentosurinallaan. Useat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet mehiläisen pistoksilla olevan jopa terveyttä edistäviä vaikutuksia. Nyt mehiläisen myrkyn uskotaan parantavan HIV:n.

Washingtonin yliopisto on julkaissut merkittävän tutkimuksen, jonka mukaan mehiläisen myrkyssä oleva ainesosa melittiini voi tuhota HI-viruksen. Löydöksen myötä on muun muassa suunnitteilla geeli, joka emätinalueelle levitettynä estäisi kohtalokkaan virustartunnan.

Uutistoimisto U.S. News & World Reportin mukaan tutkimukset ovat myös osoittaneet, että suoraan suoneen pistettynä melittiini voi hoitaa jo tartunnan saaneita. HIV-tartuntaa sairastuu päivittäin liki 7.000 ihmistä ympäri maailmaa.

Mehiläisen myrkkyä on kutsuttu joskus myös niin sanotusti proteiinimyrkyksi, jota mehiläinen valmistaa kahden eri myrkkyrauhasen avulla ja varastoi myrkkysäkkiin. Melittiini on myrkyn tärkein proteiini.

Yhdestä mehiläisestä saadaan kerralla 0,15 – 0,30 milligrammaa myrkkyä. Myrkyn tappava annos on 2,8 milligrammaa henkilön painokiloa kohden. Helsingin yliopiston mukaan mehiläisten myrkystä valmistetaan voiteita, salvoja, linimenttejä ja injektiovalmisteita. Mehiläisten myrkyllä on päästy hyviin hoitotuloksiin aiemminkin, muun muassa hoidettaessa kroonisia kipuja, kuulohäiriöitä, traumoja, arpia, multippeliskleroosia, psoriaasia ja erilaisia reumasairauksia.