Tutkimus paljasti: Pussin väri vaikuttaa perunalastujen makuun

Lifestyle Ohhoh! · Tim Isokivi

Uutisoimme taannoin Lay’s perunalastumerkin Kiinan markkinoille lanseeraamasta uutuusperunalastuista, joiden kerrotaan maistuvan Pepsi-colalta ja kanalta. Suomen markkinoillekin tuodaan jatkuvasti uusia perunalastumakuja, ja maailmalla niitä löytyy huikeasti.

Tuoreen brittiläisen tutkimuksen mukaan perunalastujen makuun vaikuttavat kuitenkin muutkin tekijät kuin niissä käytetyt mausteet. Oxfordin yliopiston kokeellisen psykologian osaston tutkijat selvittivät, vaikuttavatko perunalastupussien värit siihen kuinka ihmiset maistavat niiden sisällön.

– Useat koehenkilöt maistoivat pussin värin itse perunalastun sijaan. Kun tietty väri saa meidät olettamaan, miltä jokin asia maistuu, me maistamme sen niin. Normista poikkeavat paketit aiheuttavat tarpeetonta hämmennystä, tutkimusta johtanut Charles Spence paljasti.

Daily Mail -lehden mukaan Iso-Britannian suosituimpiin perunalastumakuihin kuuluvat juuston ja sipulin sekä suolan ja etikan makuiset sipsit. Nyt kyseiset sipsimaut ensimmäisenä lanseerannut Golden Wonder -valmistaja onkin aloittanut kampanjan, jonka tarkoituksena on saada kaikki valmistajat käyttämään samanvärisiä pusseja perunalastutuotteissaan.

– Kasvoin aikana, jolloin sininen tarkoitti suolan ja etikan makua, kun taas vihreä tarkoitti juuston ja sipulin makua. Olen yhtä turhautunut sekaviin perunalastuhyllyihin, kuin kaikki muutkin, Golden Wonderin omistavan Tayto-yhtiön markkinointipäällikkä Scott Guthrie julistaa.