Tutkijat selvittivät: Lehmät osaavat ennustaa säätä

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Kansantarujen joukosta löytyy tunnetusti tarina jos toinenkin siitä, kuinka sateen tuleminen on mahdollista ennustaa. Nyt tutkijat ovat saaneet selville, että tuleva sää saattaa selvitä lehmien käyttäytymistä tarkkailemalla.

Arizonan ja Missourin yliopistojen suorittaman amerikkalaistutkimuksen mukaan lehmät seisovat silloin, kun keli on kuuma ja makaavat silloin kun on kylmä. Tästä tiedemiehet ovat vetäneet johtopäätöksen, että lehmät todella tietävät milloin sade on tuloillaan. Ilman lämpötila putoaa usein ennen sadetta, eli makuulla oleva lehmä voi olla merkki tulevasta sateesta, Daily Mail -lehti uutisoi.

Tutkimus sai myös selville, että lehmät tuottavat vähemmän maitoa kuumilla keleillä. Tutkijoiden mukaan lehmät seisovat kuumuudessa sen takia, että se auttaa niitä alentamaan kehonsa lämpötilaa. Väite perustuu siihen, että seistessä lehmän keho vapauttaa enemmän lämpöä ilmaan siten viilentäen eläintä.