Oletko riippuvainen kahvista? Tässä 10 asiaa, joilla piristyt

Lifestyle · Meri Pulkkinen

Suomalaiset tunnetaan maailmallakin kahvia rakastavana kansana. Kofeiiniriippuvuus on kuitenkin yksi kahvin ehdottomista haittapuolista. Oddee-sivusto onkin nyt listannut kymmenen asiaa, joilla heräät aamuisin paremmin ilman kahvikupillisen apua.

Ensimmäisenä listalla on omenat, sillä niiden luontaiset sokerit herättävät sinut uuteen aamuun täysin luonnonmukaisilla keinoilla. Omena myös kulkee elimistösi läpi hitaasti, eli saatuaan sinut hereille se pitää sinut virkeänä pidempään. Listalle on päätynyt myös suklaa, jonka lyhytkestoiset vaikutukset piristäjänä ovat olleet tiedossa jo jonkin aikaa.

Valo on myös yksi tekijä, joka saa sinut piristymään nopeammin. Hajusuolan haistelu on myös yksi takuuvarma keino, jolla heräät nopeasti. Hajusuolat eivät kuitenkaan pidemmän päälle ole turvallinen piristyskeino, sillä liikaa käytettynä ne voivat aiheuttaa vahinkoa nenäonteloissa.

Kahvin korvikkeena toimii erittäin hyvin myös energiajuomat, mutta kofeiinia vältteleville ne eivät luonnollisestikaan sovi. Tietyt ruoat voivat myös toimia tehokkaina piristeinä, esimerkiksi runsaasti vitamiineja sisältävät aamiaiset käynnistävät päivän kuin päivän tehokkaammin. Liikunta on myös löytänyt tiensä listalle sen tuottamien endorfiinien ja verenkierron vilkastumisen myötä.

Vesi on myös oiva luonnon oma herätyskello, sillä veden juominen illalla herättää sinut takuuvarmasti aamulla vessaan. Keho myös tarvitsee vettä elintoimintoihinsa, eli lasi vettä sopii lähestulkoon joka tilanteeseen. Musiikki piristää yleensä myös ketä tahansa, kunhan se on sinua miellyttävää ja nopeatempoista. Virkeämmän aamun salaisuus on sivuston mukaan luonnollisesti myös se, ettei valvo edellisenä iltana, syö epäterveellisesti ja nauti liiallisia määriä alkoholia.