Siivoa työpöytäsi! Sotkuinen pöytä tuo helpommin potkut

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Asiantuntijat sanovat, että sotkuinen työpöytä aiheuttaa työntekijälle tarpeetonta stressiä ja ahdistusta, ja voi jopa vahingoittaa uraa. Jos sinulla on epäsiisti työpöytä, miksi et siivoaisi sitä vaikka jo tänään?

Tuore tutkimus nimittäin paljastaa, että sotkuisen työpöydän omistajat saavat pomoiltaan herkemmin varoituksia tai jopa potkut, koska epäsiisti työpöytä vaikuttaa tuottavuuteen ja voi aiheuttaa terveyshaittoja. Femail Firstin mukaan tutkimus paljastaa, että yli puolella toimistotyöntekijöistä on likainen työpöytä.

Suurin haitta lienee tärkeiden asiakirjojen sekä papereiden hävittäminen. Kun mappipinot huojuvat kuin kiikkerät pilvenpiirtäjät, on vaikeaa löytää seasta tietty tärkeä moniste. Jotkut jopa valittavat työkavereidensa pöytien epäsiisteydestä johtajilleen. Työpöydillä lojuu yleensä puoliksi syötyjä eväitä, roskia ja tyhjiä pulloja, ja peräti puolet kyselyyn vastanneista myönsi jättävänsä työpöydilleen likaisia kuppeja ja lautasia.

Naisten ja miesten välillä ei löytynyt eroja, sillä molemmat sukupuolen edustajat ovat yhtä törkyisiä työpöytiensä siisteyden ylläpitämisessä. Siisti työpöytä lisää työhalukkuutta ja iloisuutta. Jos sotkuinen työpöytä on ensimmäinen asia, minkä työpaikalle tullessaan näkee, nousee stressiaste tutkimuksen mukaan. Puolet kyselyyn vastanneista siivoaa työpöytänsä kerran kuukaudessa, kun yksi kymmenestä myönsi siistimisen jäävän muutamaan kertaan vuodessa.

Tutkimuksen toteuttaneen liiketoiminnan psykologian professori Tomas Chamorron mukaan siisti työpiste lisää luovuutta ja työntekijä saa siistissä huoneessa enemmän aikaiseksi. Tutkimus tukee jo aiemmin tiedettyä väitettä, jossa työympäristön viihtyisyys on oleellinen osatekijä koko työyhteisön hyvinvointia.