Napalm Deathin konsertti liikaa museon perustuksille

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Iso-Britannian Birminghamista kotoisin oleva Napalm Death on yksi maailman tunnetuimmista ”äärimmäistä metallimusiikkia” soittavista yhtyeistä. Metallibändi on esiintynyt useaan otteeseen myös eri puolilla Suomea, viimeksi kahdella keikalla vuonna 2011.

Napalm Deathin oli määrä esiintyä Lontoon mainekkaassa Victoria and Albert -museossa osana kokeellista näyttelyä. Nyt esiintyminen on kuitenkin estetty museon johtoportaan toimesta. Yhtyeen esiintymisen pelätään nimittäin olevan niin kovaäänistä, että se vahingoittaisi 104-vuotiaan rakennuksen perustuksia.

Reuters -uutistoimiston mukaan bändin oli tarkoitus esiintyä osana keramiikkataiteilija Keith Harrisonin uutta näyttelyä. Napalm Death olisi soittanut savesta muotoiltujen vahvistimien kautta, ja ne olisivat hajonneet yhtyeen äänenvoimakkuuden vaikutuksesta osana esitystä.

– Tarkistuksessa paljastui, että konsertin aiheuttama suuri desibelimäärä saattaisi vahingoittaa rakennuksen historiallisia perustuksia. Museo on omistautunut mielenkiintoisten näyttelyiden järjestämiseen, mutta yleisön ja rakennuksen turvallisuus on meille tärkeää, museon tiedotteessa kerrottiin.

Jo vuonna 1981 perustettu Napalm Death päätyi aikoinaan Guinnessin ennätyskirjaan, sillä yhtyeen 1,316 sekuntia kestävän You Suffer -kappaleen kerrotaan olevan maailman lyhyin. Death metal ja grindcore-tyylilajien pioneeriksi tituleerattu yhtye on ollut jonkin verran esillä myös valtamediassa, sillä Napalm Deathin musiikkia on kuultu muun muassa televisiosarjassa Skins – Liekeissä.