Ulkomaalaisille jaetaan infopakettia: Näin pärjäät Suomessa

Matkailu · Anna Poikkimäki

Suomalaiset ovat monen ulkomaalaisen silmiin perin kummallinen kansa. Useat muistavat maastamme saunan, sisun ja salmiakin, mutta turistien olisi hyvä tietää myös muutama peruspiirre kansakunnan luonteesta, mikäli selviäminen pohjoisen karuissa on olosuhteissa on toivottua. About-sivuston ohjeilla pääsee jo pitkälle.

Eräs tärkeimmistä nyt jaettavista ohjeista turistille tai maahanmuuttajille on, ettei suomalaista koskaan keskeytetä kesken keskustelun. Monissa muissa kulttuureissa on aivan tavallista hypätä mukaan jutun kertomiseen kesken puheensorinan, mutta Suomessa vastaava käytös johtaa useimmiten pitkiin katseisiin.

Suomalaiset ovat yleisesti ottaen perin isänmaallista väkeä, onhan maan itsenäisyyskin vain 96 vuoden ikäinen. Osittain tämänkin seikan vuoksi maan väestön sydämissä vallitsee syvä patrioottinen tunto, minkä vuoksi yhdenkään ulkomaalaisen ei pidä ryhtyä vertaamaan Suomea muihin maihin. Varsinkaan Ruotsiin.

Joissain maissa, kuten Yhdysvalloissa, itsensä esilletuominen ja kehuminen kuuluu kulttuuriin. Suomessa vastaavalla käytöksellä saa niskaansa vain ison joukon vihamiehiä. Suomalaisessa perinteessä nöyrimmin kärsivä saa osakseen kirkkaimman kruunun, minkä vuoksi omista vaikeuksista kannattaa vaieta arvokkaasti.

Näennäisestä juroudestaan huolimatta suomalainen syttyy saunassa. Alkoholipitoiset löylyjuomat ja yli sadan asteen lämpö tekevät suomalaisesta miltei ystävällisen myös vierasmaalaiselle saunatoverille. Ulkomalaisen kannattaa muistaa, että ainoa tapa saavuttaa suomalaisen kunnioitus, on riisua saunassa ilkosilleen. Lumihangessa kieriskely ja avantoon sukeltaminen tuo lisäpisteitä.

Mikäli vierasmaalainen pääsee hyviin väleihin katajaisen kansan edustajien kanssa, lähikontakti tulee rajoittaa yhteydenotoissa minimiin. Myös ilmoittamatta paikalle ilmestyminen on ehdottomasti virhearvio, sillä perinteinen suomalainen ei yllätyksistä pidä. Lenkillä ollessa ei myöskään kannata tuijottaa sauvakävelijöitä silmät ymmyrkäisinä, vaikka näky herättäisikin monia hämmästeleviä ajatuksia.

Suomalaiset ovat kauhistelleet jo 70-luvulta lähtien Dallas-saippuasarjaa katsoessaan, että minkä takia J.R. Ewing ei riisu kenkiään hypätessään vällyjen väliin kaunottaren kanssa. Tässä tuhansien järvien maassa kengät riisutaan poikkeuksetta aina sisätiloissa. Poikkeuksena ovat sisätiloihin tarkoitetut Reino- ja Aino-tossut, joita näkee tosin myös nykyään nuorten trendikenkinä katukuvassa.