Kännykkä kertoo allergikolle voiko ulos mennä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kevät on allergikoille ja astmaatikoille usein vaikeaa aikaa, kun katupöly ja siitepöly täyttävät ilman. Myös muut ilmansaasteet saattavat vaikeuttaa ainakin kaupungissa asuvien hengittämistä. Nyt on kehitetty puhelinsovellus, joka kertoo, milloin ilmanlaatu on heikoimmillaan.

Sovellus on otettu ensimmäisenä käyttöön Teksasin Houstonissa. Houston Ozone Map -niminen sovellus kertoo reaaliaikaisesti, koska vaikkapa astmaa sairastavat lapset voivat mennä pihalle pelaamaan jalkapalloa ilman, että ilmassa leijuvat saasteet ja hiukkaset ärsyttävät keuhkoja.

houstonozonemap04042013

Sovellus toimii sekä iPhonella että Android-puhelimilla, ja sen data kerätään ympäri aluetta olevien 44 ilma- ja tuulimonitorin avulla. Houstonissa on Yhdysvaltojen heikoin ilmanlaatu. ABC Newsin mukaan sovelluksen ovat kehittäneet Houstonin yliopisto ja paikallinen ilmajärjestö yhdessä amerikkalaisen keuhkoyhdistyksen kanssa.