Lentomatkustamiseen merkittäviä muutoksia: ”Hieman järkeä toimintaan”

Matkailu · Stara.fi

Lentomatkustaminen on viime vuosina yleistynyt nopeasti, ja samalla alan sääntely on kiristynyt. Euroopan unionin myötä lentoyhtiöille annettiin taannoin ohjeistuksia, joita vain harva lentoyhtiö kuitenkaan noudattaa, ellei matkustaja itse vaadi aktiivisesti oikeuksiaan.

Nyt EU on kiristämässä entisestään lentoyhtiöiden toiminnan sääntelyä ja parantamassa matkustajien oikeuksia parhaillaan vireillä olevalla asetuksella, jonka on määrä astua voimaan vuoden 2015 alkupuolella. Asiasta uutisoi Ikkunapaikka-lehti.

Yksi esimerkki nykytilan ongelmista on monissa lentoyhtiöissä vallalla oleva toimintaperiaate, jonka mukaan paluulentoa ei voi käyttää, jos menolento jää käyttämättä. Uuden asetuksen myötä lentoyhtiö ei voisi enää automaattisesti perua paluulentoa. Myös lentolippuun väärin kirjoitetun nimen tulee voida korjata maksutta.

Merkittäviä muutoksia on tulossa myös tilanteisiin, joissa matkustajat joutuvat odottamaan lähtöä lentokoneessa. EU seuraa asiassa Yhdysvaltojen mallia, sillä jatkossa tunnin odotuksen jälkeen lentoyhtiö olisi velvollinen tarjoamaan vettä ja käynnistämään ilmastoinnin sekä avaamaan wc-tilat matkustajien käyttöön. Viiden tunnin jälkeen matkustajat pitää päästää pois koneesta ja heille täytyy tarjoilla ruokaa.