Arvostelu: Mama

Elokuvat · Tim Isokivi

Pan’s Labyrinth -elokuvasta parhaiten muistettava Guillermo del Toro on omien ohjaustöidensä lisäksi toiminut eräänlaisena kummisetänä pienemmän mittakaavan kauhuelokuvien tuotannoissa. Hänen ansiostaan esimerkiksi Orpokoti ja Älä pelkää pimeää ovat päätyneet suuren yleisön tietoisuuteen. Nyt Del Toro on toiminut espanjalais-kanadalaisen Mama-kauhuelokuvan tuotajana.

Elokuvassa sisarukset Victoria ja Lily joutuvat talousvaikeuksien kanssa painivan isänsä kaappaamiksi, kun tämä on ensin murhannut heidän äitinsä. Lapsista ei kuulla mitään vuosikausiin, kunnes nämä yllättäen löytyvät viisi vuotta myöhemmin syrjäisestä metsämökistä elävinä, mutta eläimen tasolle taantuneina. Tyttöjen setä Lucas (Nikolaj Coster-Waldau) ja tämän vastentahtoinen tyttöystävä Annabel (Jessica Chastain) ottavat tytöt huostaansa. Pian kuitenkin ilmenee, että jokin on seurannut lapsia heidän uuteen kotiinsa – ja se haluaa heidät takaisin.

Mama luottaa nopeiden Paranormal Activity -tyylisten säikyttelyjen tai veristen murhien sijaan vahvaan tunnelmaan. Gullermo Del Toron mukanaolo ei liene sattumaa, sillä mukana on hieman Pan’s Labyrinth -elokuvan mieleen tuovia satumaisia elementtejä ja The Ringin kaltaista painajaismaista kuvastoa. Tekijät ovat myös tajunneet, ettei uusioperhettä uhkaavaa yliluonnollista voimaa kannata paljastaa katsojalle heti kokonaan.

Myös näyttelijvalinnat ovat onnistuneet. Jessica Chastainin vastoin tahtoaan korvikeäidiksi joutuva rokkarineitonen on piristävä poikkeus kauhuelokuvien tavanomaisten kotiäitihahmojen joukossa. Miespääosissa nähtävä, Game of Thrones -sarjasta ja Oblivionista tuttu Nikolaj Coster-Waldau tulee puolestaan olemaan varmasti isompikin nimi tulevaisuudessa.

Esikoisohjaaja Andrés Muschiettin Mama ei välttele kliseitä, ja elokuva kärsii paikoitellen pienistä käsikirjoituksen ongelmista. Vahvan, painajaisunia muistuttavan tunnelmansa ja visuaalisen tyylinsä vuoksi sitä voi kuitenkin hyvällä omallatunnolla suositella kaikille klassisten kummitustarinoiden ja esimerkiksi aasialaistyylisen kauhuelokuvan ystäville.

Lajityyppi: Kauhu

Ohjaaja: Andrés Muschietti

Pääosissa: Jessica Chastain, Nikolaj Coster-Waldau, Megan Charpentier, Isabelle Nélisse

Ensi-ilta: 22.3.2013

Kesto: 1h 40 min

Ikäraja: 16

Pisteet 4/5