Monet lomailevat aivan väärin – ja tarvitsisivat loman toipuakseen lomasta

Matkailu · Terhi Piiroinen

Lomakampa pienenee, kalenteri näyttää seuraavien viikkojen aikana tyhjää ja suunnitelmissa siintää aurinkoinen lomamatka etelään. Lomalle lähteminen on mahtava tunne, mutta entä reissulta kotiin palaaminen?

Sanotaan, että lomareissun tekijät tarvitsevat matkansa jälkeen uuden loman vain palautuakseen reissun rasituksista. Nyt tämä on todistettu, sillä Sunshine.co.uk -verkkosivusto teki yli 1.500 brittiläiselle kyselyn, jossa kartoitettiin heidän lomatottumuksiaan.

Tutkimuksessa selvisi, että lomalla itseasiassa levätään arkea vähemmän, ja usein unet jäävät minimiin, sillä reissuilla ollaan koko ajan liikkeessä. Vaikka rentoutuminen on yleensä yksi lomalle lähtijöiden pääasiallisimmista suunnitelmista, todisti kysely lomailijoiden nukkuvan reissuillaan keskimäärin vain viisi tuntia yössä.

Lyhyiden unien syynä pidetään juhlimista ja sitä, että erilaisiin aktiviteetteihin kuten uima-altaalle piti nousta aikaisin ottamaan aurinkoa mahdollisimman vahvan rusketuksen saamiseksi. Toisin sanoen matkailijat ottavat lomallaan reissusta niin sanotusti kaiken irti, jokaistakin minuuttia myöten, eikä nukkumiselle jää sijaa.

Osasyynä unettomuuteen pidettiin liian kuumia nukkumisolosuhteita tai matkailukohteessa olevia häiriöääniä. Aiheesta uutisoineen Femail Firstin mukaan osalla pieniunisuuden syynä oli kahdenkeskisen ajan maksimaalinen saavuttaminen, kun lapset olivat jo nukkumassa. Lomalla pitäisi muistaa aina jättää aikaa myös nukkumiselle, mikäli loman jälkeen mielii palata töihin rentoutuneempana kuin lomalle lähtiessä.