Poliisi raivostui Nelosen uutisille – eikö viranomainen tunne lakia?

Viihdeuutiset · Stara.fi

Pienikokoiset RPA-helikopterit ja muut lennokit ovat olleet maailmalla jo vuosien ajan arkipäivää uutiskuvien välittäjinä, ja viime aikoina niitä on alkanut ilmestyä myös Suomeen. Nelosen uutisissa nähtiin äskettäin ilmakuvaa Sysmän lento-onnettomuudesta, ja nyt tapauksesta on syntynyt yllättävä kohu.

Paikallinen poliisi on nimittäin julkaissut tiedotteessaan harvinaisen rajun kannanoton, joka on kohdistettu Nelosen uutisille ja turmapaikalta ikuistettuihin ilmakuviin. Poliisi oli eristänyt lentokoneen putoamispaikan, jonne median edustajilla ei siten ollut pääsyä. Nelosen uutisten kuvaaja ikuisti kuitenkin alueen ilmasta radio-ohjattavalla kalustolla menemättä itse eristetylle alueelle. Toiminta ei kuitenkaan ollut poliisin mieleen.

– Toimittajien päätöstä rikkoa kuvauskieltoa tällä tavoin pidän erittäin pöyristyttävänä ja tuomittavana. Toimittajien eettiset ohjeet eivät ole edes pääpiirteittäin tiedossani, mutta minun eettiseen käsityskykyyni ei millään mahdu näiden toimittajien käytös. Heille annettiin ohje, josta he vähät välittivät välittömästi poliisin poistuttua hetkeksi paikalta, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen rikoskomisario kirjoitti tiedotteessaan.

Kuvausta koskeva lainsäädäntö ei ilmeisesti ole tarvittavalla tarkkuudella poliisin tiedossa, sillä poliisi ei voi kieltää onnettomuuspaikan kuvaamista ilmasta käsin, kun se sijaitsee julkisella paikalla. Nelosen uutisten toiminta oli siten täysin laillista, eikä uutislähetyksessä näytetty esimerkiksi turmassa menehtyneiden ruumiita tai muutakaan sopimatonta. Tiedotteensa lopuksi poliisi esittää vielä lausuman, joka voidaan tulkita vakavaksi uhkaukseksi.

– Mikäli tulevaisuudessa tällaisia lentäviä leluja tulee pörräämään vastaavissa olosuhteissa tarpeeksi matalalle, niin ne pyritään järjestämään jollain kättä pidemmällä sammakkoperspektiiviin ja sen jälkeen nämä kapistukset liikkuvat pelkästään lihasvoimalla muovipusseissa kannettuna, rikoskomisario uhkasi.