Tutkimus: Suomi on maailman paras maa olla äiti

Viihdeuutiset · Stara.fi

Pelastakaa Lapset -järjestön Maailman äitien tila -raportin mukaan Suomi on maailman paras maa olla äiti, ja Kongon demokraattinen tasavalta rankin paikka olla äiti. Pohjoismaat saivat ykkössijat, kun kymmenen alinta sijoitusta menivät Saharan eteläpuolisen Afrikan maille.

Raporttiin sisältyvä Äitien indeksi asettaa 176 maata järjestykseen sen mukaan, miten ne ovat onnistuneet ja epäonnistuneet äitien tukemisessa. Indeksissä arvioidaan äitien hyvinvointia käyttäen mittareina tytön tai naisen riskiä kuolla raskauteen tai synnytykseen liittyviin syihin, alle 5-vuotiaiden lasten kuolleisuutta, lasten koulutustasoa, maan tulotasoa ja naisten poliittista asemaa.

Järjestön selvityksen mukaan Suomessa tilanne on erinomainen kaikilla näillä kriteereillä mitattuna. Erot kehittyvien ja kehittyneiden maiden välillä ovat huomattavat. Kongon demokraattisessa tasavallassa tytön tai naisen riski kuolla raskauteen tai synnytykseen liittyviin syihin on yksi 30:stä, kun Suomessa riski on yksi 12.200:sta. Kongon demokraattisessa tasavallassa lapset käyvät koulua keskimäärin kahdeksan ja puoli vuotta, kun kärkisijan Suomessa lasten koulutuksen voi odottaa kestävän lähes 17 vuotta.

– Investoimalla äiteihin ja lapsiin maat panostavat tulevaan hyvinvointiin. Jos naiset ovat koulutettuja ja mukana politiikassa, ja jos sekä äideille että lapsille on tarjolla laadukasta terveydenhuoltoa, he selviytyvät ja menestyvät todennäköisesti paremmin. Tämä taas edesauttaa koko yhteiskunnan menestystä, Pelastakaa Lapset ry:n pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta sanoo.

Synnytyksen riskit ovat suurimmat Somaliassa, jossa vauva kuolee ensimmäisenä elinpäivänään 40 kertaa todennäköisemmin kuin Luxemburgissa, joka on syntymän kannalta turvallisin maa. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa vauvojen korkeaan kuolleisuuteen vaikuttaa äitien huono terveys, sillä heistä 10–20 prosenttia on alipainoisia. Kuolleisuuteen vaikuttaa myös se, että äidit ovat usein nuoria, jolloin heidän kehonsa ei ole vielä valmis synnyttämään.