Varsinaisia luupäitä: Uutta tietoa dinosauruksista paljastui

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Arkeologit löysivät taannoin dinosauruslajin, jolle tyypillinen piirre oli äärimmäisen paksu kallo. Kovapäinen ja koiran kokoinen lisko käytti päätään aseena ja puolustusvälineenä. Lisko eli maapallollamme noin 85 miljoonaa vuotta sitten.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Luupäisen dinosauruksen jäänteitä kaivettiin esiin Kanadan Albertasta ja laji on saanut nimekseen Pachycephalosaur. Vajaat pari metriä korkea sauruslaji painoi arkeologien mukaan nelisenkymmentä kiloa ja se oli kasvissyöjä. Nyt löytyneet jäänteet kuuluvat kenties koko maailman vanhimmalle luupäiselle dinosaurukselle.

Dinosaurus käveli tutkijoiden mukaan kahdella jalalla ja kallo työntyi esiin silmien välistä jatkuen takaraivolle asti kuin kypärä. Kovapäisten dinosaurusten otaksutaan käyttäneen paksuja kallojaan myös kilpailuissa, joissa yksilöt hakkasivat päitään yhteen. Daily Mailin mukaan tuore kallolöytö voi johdattaa tutkijat monien uusien ja vielä tuntemattomien lajien luokse.