Coca-Colan reseptiä myydään netissä – hinta 15 miljoonaa dollaria

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Virvoitusjuoma Coca-Cola on lukeutunut jo kymmenien vuosien ajan maailman tunnetuimpien brändien joukkoon, sillä sen nimi ja logo tunnistetaan varmasti jokaisessa maailman maassa. Juoma saapui virallisesti Suomeen vuonna 1952 Helsingin olympialaisten aikaan.

Coca-Colan kehitti John S. Pemberton niminen farmaseutti vuonna 1886. Tarkoin varjellun juomaseoksen resepti kirjoitettiin ensimmäisen kerran ylös vasta vuonna 1919. Nyt amerikkalainen aarteenetsijä Cliff Kluge väittää Gawkerin mukaan löytäneensä alkuperäisen reseptin ostamastaan kuolinpesästä, ja kauppaa sitä nyt Ebayssa huikeaan 15 miljoonan dollarin, eli 11,5 miljoonan euron hintaan. Reseptissä kerrotaan olevan mukana myös ohjeet juoman salaisen ainesosan tekemiseen.

Coca Colan resepti on yksi maailman tarkimmin varjelluista salaisuuksista, ja viimeksi sen väitettiin vuotaneen julkisuuteen muutama vuosi sitten This American Life -radiokanavan verkkosivuille. Verkkosivut kaatuivat nopeasti yleisöryntäyksen alla. Reseptin aitoutta ei kyetty vahvistamaan.