Haastattelussa Elastinen

Haastattelut · Anna Poikkimäki

Suomiräpin pioneerilta, Elastiselta, ei puutu draivia ja rohkeutta. Miehen uusi Joka Päivä Koko Päivä -albumi julkaistiin 30. huhtikuuta, ja nyt on vuorossa kiertue. Stara otti räppärin haastatteluun Tampereen Senssi-yökerhossa ennen illan räjähtävän energistä keikkaa.

Takahuoneessa tehotiiminsä kanssa rauhoittunut Elastinen, eli Kimmo Laiho, paljasti hieman tunnelmiaan.

– Ennen keikkaa on aina suvantovaihe. Mä olen tehnyt koko päivän duunia ja sitten ajettiin tänne. Voi olla, että oon vähän väsynyt, mutta se unohtuu, kun pääsee lavalle. Sä tuut ihmettelemään sitten kun näet sen eron kun oon lavalla, Elastinen kertoi.

– Onhan mun normaali minä seesteisempi kuin se, mitä oon lavalla. Oon rauhallinen kaveri. Tavoite on se, että olisin tosi paljon väsyneempi vielä keikan jälkeen. Silleen se menee fyysisesti, mutta henkisesti on taas pirteempi.

– Levy on pitäny kiireisenä ja oon tehnyt tiukkaa viikkoa. Levyjulkkarit oli vappuna ja nyt alkaa sitten rundi. Mennään jouluun asti täysillä. Tää koko vuosi on aikalailla purkissa, tuumaili räppäri, ja kertoi samaan hengenvetoon uuden levyn teemoista.

– Tosi paljon mä peilaan nimenomaan omia fiiliksiä musiikkiin. Kautta aikojen on tullut palautetta siitä, että vaikka me puhuttais omista jutuistamme ja kertoisin räppärin arjesta, niin ihmiset saavat peilattua juttuja omaan elämäänsä. Me ollaan kuitenkin normaaleja tyyppejä kuten muut. Siihen on helppo samaistua.

”Ei Fintelligensin kanssa puhuttu suhdejutuista”

Joka Päivä Koko Päivä -albumi sisältää meneviä biittejä ja tsemppikappaleita, mutta myös pohdintaa hiphop-tähden elämästä, arjesta ja esimerkiksi parisuhteesta. Albumilla onkin kuultavissa sen kappaleiden kautta rakkaussuhteen eri vaiheet.

– Me ei Fintelligensin kanssa olla puhuttu kauheasti suhdejutuista, siitä aiheesta on ollut tyyliin yksi biisi per levy. Se on sellanen aihe, jota oon itse funtsinut paljon ja minkä kanssa oon ollu tekemisissä paljon. Aihe, josta aikuisten ihmisten elämä koostuu.

– Mulla oli tavallaan siinä viiden biisin kaari. Ensin on se, kun tavataan, sitten se kun asiat on hyvin, ja jossain vaiheessa ne on huonosti ja sitten riidellään. Sit oli myös siitä, mitä tapahtuu eron jälkeen. Tuli ihan yllättäen itsellekin levylle punainen lanka niitten biisien kautta.

– Se mitä tykkään vetää, mitä ei olla vielä keikkasettiin otettu, on Uuteen nousuun -kappale. Mä oon ollut alusta asti innoissani siitä biitistä. Saan siitä kauheasti energiaa ja se onnistu musta tosi hyvin. Se on yks lemppareita. Siinä ei ole mitään syvällistä taustalla, se on vaan sellanen energia- ja fiilistelybiisi. Se on mun tavoite ja voimani. Lahja, että saa luotua fiilistä ja se tarttuu ihmisiin.

”Treenaan vähemmän kuin Janni Hussi”

Uutuuslevyltä on julkaistu kaksi singleä, Iisii ja Hallussa, jotka molemmat ovat saaneet kiitettävästi radiosoittoa. Hallussa-kappaleen näyttävällä musiikkivideolla nähdään poplaulaja Jontte Valosaari ja fitness-kaunotar Janni Hussi. Mikäli räppärin ihailijat eivät jo ole todenneet Elan olevan loistokunnossa fyysisesti, voi sen huomata viimeistään Rähinä-henkeä huokuvalta videolta. Kyselimme aiheen inspiroimana mieheltä hänen treenitottumuksistaan.

– Mä treenaan varmaan aika paljon vähemmän kuin Janni Hussi, sen voin sanoa. Treenaan kolmesta viiteen kertaan viikossa. En mä treenaa joka päivä, enkä montaa kertaa päivässä. Mulle on vaan vuosien kautta vakiintunut sellainen tapa treenata, jolla mä tiedän pysyväni kunnossa ja pystyn pitämään kondikseni hyvänä, Elastinen kertoi Staralle.

– Olen kokeillut paljon erilaisia juttuja, treenannut välillä kovempaa ja välillä vähemmän. Opetellut sitä kautta. Sama juttu safkaamisen kanssa. Se on sellaista jatkuvaa hifistelyä, räppäri hymyilee.

Mies tunnetaan siitä, että hän on vuodesta 2009 lähtien syönyt ”luolamiesten tapaan”, eli mukaillut ruokavaliossaan kivikautisten metsästäjä-keräilijöiden oletettua paleoruokavaliota. Kuntoilun kautta aiheesta innostunut rap-tähti sai kipinän ystävien ja nettiblogien kautta.

– Olen noudattanut sitä enemmän ja vähemmän. Tällä hetkellä olen muokannut siitä omanlaiseni ruokavalion, jossa mä kuitenkin syön aika paljon hiilareita. Saatan syödä vähän välillä ihan mitä vaan. En kuitenkaan ihan hardcorena noudata. Silloin, kun aloitin ja koklasin, se oli tiukempi.

– Siitä on tullut energisempi olo. Sitä ennen söin paljon valmisruokia, ja ne on jääneet kokonaan pois. Kaikki roskaruoka on jäänyt pois, se on varmaan suurin juttu. Nyt syön vaan niin sanottua hyvää ruokaa, se on jo paljon, summasi luomua kannattava mies.

”Henkilökohtaisesti vähän kirpaisi”

Elastisen Hallussa-kappale päätyi vastikään jääkiekkofanien viralliseksi MM-kilpailujen kannatusbiisiksi. Kunnia ei tullut Elastiselle ensimmäistä kertaa, sillä Suomen kansa muistaa hyvin myös Fintelligensin vuoden 2003 MM-kisojen virallisen tunnuskappaleen Kaikki peliin. Räppäri iloitsee uudesta saavutuksesta.

– Katsotaan miten se toimii, miten fanit diggailee. En kerennyt tänäänkään peliä katsomaan, mutta olen hengessä mukana. Mulle toi biisi on se tapa, jolla mä voin kannustaa.

– Ne pelaajat on nuoria jätkiä ja monet niistä varmaan kuuntelee meidän musaa. Nykyään räppi on niin cross over, että se on musaa muun musiikin ohella. Energia on ehkä isompi kuin monessa muussa musagenressä.

Lukuisille artisteille kappaleita tuottanut Elastinen nähtiin kuluneen kevään aikana The Voice of Finland -televisiokilpailun tähtivalmentajana. Voittajaksi valikoitui lopulta hevimies Antti Railio, kun taas räppärin suojatti Ikenna Ikegwuonu putosi finaalivaiheessa kisasta. Näin Elastinen summaa lopputuloksen.

– Musta se oli ihan hyvä. Paula ansaitsi voittaa ja musta niillä oli alusta asti hyvä meininki. Arvaamaton combo. Makee juttu, että ne voitti. Se oli ohjelman kannalta tosi hyvä. Henkilökohtaisesti vähän kirpaisi. Mä olen kilpailuhenkinen, niin pari päivää sitä jaksoi miettiä. Iken kanssa me ollaan ainakin jossain vaiheessa tekemässä lisää musaa.

Rapkomistus tullaan näkemään syksyllä The Voice Kids -ohjelman tuomarina Krista Siegfriedsin ja PMMP-yhtyeen Mira Luotin kanssa. 8 – 14 -vuotiaille laulajalupauksille suunnattu ohjelma saanee kotiyleisön kiinnostuksen, sillä Maikkarin kilpaileva KIDSing -ohjelma on osoittautunut menestykseksi.

– Mun näkemys on se, että se tyyli, millä me tuota ohjelmaa tehdään sopii hyvin kohderyhmään ja muksuihin. Positiivinen meininki saadaan tuotua esiin, ja duunataan yhtä isosti kuin The Voice of Finland on tehty. Tehdään koko kansan huvia, kertoi Elastinen Staralle haastattelun päätteeksi.