Arvostelu: Dark Skies

Elokuvat · Tim Isokivi

Isopäiset ihmisiä kaappaavat humanoidit olivat useille suomalaislapsillekin painajaisunten aihe 1990-luvulla, mistä kuuluu kiitos The X Files -televisiosarjan ja Juhan Af Grannin televisio-ohjelmien suosiolle. Viime vuosina UFO-sieppauksia käsittelevien kauhuelokuvien määrä on laskenut, mutta nyt tuota vajausta paikkaa Scott Stewartin ohjaama Dark Skies.

Barrettien perhe elää idyllistä elämää periamerikkalaisella omakotitaloalueella. Arjen rauha katoaa, kun selittämättömät tapahtumat alkavat piinaamaan perheenjäseniä. Joku vierailee kodin sisällä yöllä, perheen nuorin poika Sammy puhuu mystisestä mielikuvitusystävästä, ja eläimet käyttäytyvät oudosti talon ympärillä. Ilmiöiden alkaessa vaikuttaa jo Lacyn (Keri Russell) ja Danielin (Josh Hamilton) parisuhteeseen, joutuvat he kysymään: Onko kaikki vain heidän päänsä sisällä, vai ovatko tuntemattomat voimat ottaneet perheen kohteekseen?

Dark Skies -elokuvan taustalla hääräävät esimerkiksi Paranormal Activity, Sinister ja Insidious – Riivattu -elokuvien tuottamisesta vastanneet tahot, ja tämä näkyy jo alkuasetelmasta. Ilmeisesti yliluonnollista trilleriä on nykyään mahdotonta tehdä, mikäli sen keskiössä ei ole mystisten ilmiöiden riivaamaksi joutuva aivan tavallinen, keskiluokkainen lapsiperhe. Kummitusten tai demonien sijaan riivaajat ovat vain tällä kertaa ihmisiä sieppaavia avaruusolioita.

Poltergeistin, Kolmannen asteen yhteyden ja The Signs -elokuvan elementtejä kierrättävä Dark Skies on varsin kliseinen ja ennalta-arvattava nykyajan kauhuelokuva. Tästäkin huolimatta siinä on oma viehätysvoimansa, ja välillä se onnistuu jopa luomaan aidosti uhkaavaa tunnelmaa. Dark Skies ei tarjoile mitään uutta taivaan alla, mutta kelpaa toimivana välipalaviihteenä esimerkiksi The X Files -sarjaa ikävöiville.

Lajiyyppi: Kauhu, sci-fi, jännitys

Ohjaaja: Scott Stewart

Pääosissa: Keri Russell, Josh Hamilton, Dakota Goyo, Kodan Rockett, J.K. Simmons

Ensi-ilta: 17.5.2013

Kesto: 1h 35 min

Ikäraja: 16

Pisteet 3/5