Stara Keri Russell

Elokuvat

Elokuva-arvostelussa Apinoiden planeetan vallankumous 3D

Vuonna 1968 ensi-iltansa saanut Apinoiden planeetta sai neljä jatko-osaa ja vuonna 2001 Tim Burtonin ohjaaman epäonnistuneen uusintaversion. Pari vuotta sitten elokuvasarja käynnistettiin uudelleen Apinoiden planeetan synty -elokuvan muodossa. Nyt on vuorossa uusi jatko-osa.

Ensimmäisen osan lopussa älykkäät apinat eristäytyivät asumaan San Franciscon lähellä sijaitsevaan metsään. Samaan aikaan apinoiden älykkyyttä kohottava ja ihmisille vaarallinen virus leviää ympäri maailman, kylväen kuolemaa, tuhoa ja sotia. Kymmenen vuotta myöhemmin pieni ryhmä viruksesta selviytyneitä ihmisiä lähestyy heille vihamielisten apinoiden kotia tarkoituksenaan korjata sähköä tuottava pato. Ryhmät solmivat keskenään rauhan, mutta koska kyseessä on Apinoiden planeetta -elokuva, se jää varsin lyhytkestoiseksi.

Kesän elokuvasesonki on jälleen täynnä jatko-osia ja uusia versioita vanhoista tarinoista. Apinoiden planeetan vallankumous edustaa kumpaakin, mutta tekee sen erittäin mallikkaasti. Elokuva tarjoilee näyttävää viihdettä ja upeita erikoistehosteita, mutta se ei missään vaiheessa aliarvioi katsojien älykkyyttä.

Apinoiden planeetta -elokuvat ovat aina käsitelleet yhteiskunnallisia teemoja, eikä Apinoiden planeet vallankumous ole poikkeus. Kahden toisiaan vastaan kamppailevan ryhmän jännitteistä ei ole vaikeaa vetää yhtymäkohtia ajankohtaisiin konflikteihin maailmalla. Kuten tosielämässäkään, kumpikaan ryhmä ei edusta mitään mustavalkoista hyvää tai pahaa. He vain yrittävät selviytyä mullistuneessa maailmassa. Toisen puolen tuhoa suoralla toiminnalla vaativat yksilöt ovat joutuneet kokemaan menneisyydessään julmuuksia, ja ovat siksi haavoittuneita ja katkeria.

Edellinen elokuva keräsi kritiikkiä jokseenkin epäuskottavan roolin tiedemiehenä tekevän James Francon vuoksi. Apinoiden planeetan vallankumouksen ihmisroolien näyttelijät kuten Jason Clarke, Gary Oldman ja Keri Russell tekevät hahmoistaan sen sijaan uskottavia ja inhimillisiä. Niin tekevät tälläkin kertaa myös apinoiden johtajaa, Caesaria näyttelevä Andy Serkis ja tämän kakkossimpanssia, Kobaa, esittävä Toby Kebbell. Missään vaiheessa ei tunne katselevansa tietokoneella luotuja hahmoja, vaan eläviä, tuntevia olentoja.

Apinoiden planeetan vallankumous on visuaalisesti vaikuttavaa, älyyn ja tunteisiin vetoavaa science fiction -toimintaa. Elokuvaa voisi verrata Yön ritariin tai Imperiumin vastaiskuun – kaikin puolin ensimmäistä osaa parempi jatko-osa.

Lajityyppi: Draama, toiminta, sci-fi, 3D
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: Matt Reeves
Pääosissa: Andy Serkis, Jason Clarke, Gary Oldman, Keri Russell, Toby Kebbell, Kodi Smit-McPhee, Enrique Murciano, Kirk Acevedo
Ensi-ilta: 18.7.2014
Kesto: 2h 11 min
Ikäraja: 12

Pisteet 4/5

Elokuvat

Arvostelu: Dark Skies

Isopäiset ihmisiä kaappaavat humanoidit olivat useille suomalaislapsillekin painajaisunten aihe 1990-luvulla, mistä kuuluu kiitos The X Files -televisiosarjan ja Juhan Af Grannin televisio-ohjelmien suosiolle. Viime vuosina UFO-sieppauksia käsittelevien kauhuelokuvien määrä on laskenut, mutta nyt tuota vajausta paikkaa Scott Stewartin ohjaama Dark Skies.

Barrettien perhe elää idyllistä elämää periamerikkalaisella omakotitaloalueella. Arjen rauha katoaa, kun selittämättömät tapahtumat alkavat piinaamaan perheenjäseniä. Joku vierailee kodin sisällä yöllä, perheen nuorin poika Sammy puhuu mystisestä mielikuvitusystävästä, ja eläimet käyttäytyvät oudosti talon ympärillä. Ilmiöiden alkaessa vaikuttaa jo Lacyn (Keri Russell) ja Danielin (Josh Hamilton) parisuhteeseen, joutuvat he kysymään: Onko kaikki vain heidän päänsä sisällä, vai ovatko tuntemattomat voimat ottaneet perheen kohteekseen?

Dark Skies -elokuvan taustalla hääräävät esimerkiksi Paranormal Activity, Sinister ja Insidious – Riivattu -elokuvien tuottamisesta vastanneet tahot, ja tämä näkyy jo alkuasetelmasta. Ilmeisesti yliluonnollista trilleriä on nykyään mahdotonta tehdä, mikäli sen keskiössä ei ole mystisten ilmiöiden riivaamaksi joutuva aivan tavallinen, keskiluokkainen lapsiperhe. Kummitusten tai demonien sijaan riivaajat ovat vain tällä kertaa ihmisiä sieppaavia avaruusolioita.

Poltergeistin, Kolmannen asteen yhteyden ja The Signs -elokuvan elementtejä kierrättävä Dark Skies on varsin kliseinen ja ennalta-arvattava nykyajan kauhuelokuva. Tästäkin huolimatta siinä on oma viehätysvoimansa, ja välillä se onnistuu jopa luomaan aidosti uhkaavaa tunnelmaa. Dark Skies ei tarjoile mitään uutta taivaan alla, mutta kelpaa toimivana välipalaviihteenä esimerkiksi The X Files -sarjaa ikävöiville.

Lajiyyppi: Kauhu, sci-fi, jännitys
Ohjaaja: Scott Stewart
Pääosissa: Keri Russell, Josh Hamilton, Dakota Goyo, Kodan Rockett, J.K. Simmons
Ensi-ilta: 17.5.2013
Kesto: 1h 35 min
Ikäraja: 16

Pisteet 3/5