Facebookilla yllättävä vaikutus itsetuntoon

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Äskettäin uutisoitiin, kuinka tutkijat olivat huomanneet potilaissa psyykkisiä oireita riippuvuudesta internetiin ja virtuaalisiin ihmissuhteisiin. Sosiaalisen median vaikutusta ihmisen mieleen onkin tutkittu ahkerasti, ja nyt jälleen uusi tutkimus on julkistettu.

Wisconsin-Madison yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan Facebookin käyttäminen vaikuttaa huomattavasti ihmisen itsetuntoon. Amerikkalaistutkijoiden mukaan oman profiilin selailu jopa vain viiden minuutin ajan voi vaikuttaa omaan itsetuntoon positiivisesti ”syvällä, alitajuisella tasolla”, ABC News uutisoi. Ilmiön taustalla on se, että omassa profiilissa esitellään luonnollisesti vain hyviä asioita itsestään.

Näiden hyvien ominaisuuksien tarkastelu taas lisää hyvänolon tunnetta ja nostattaa itsetuntoa. Facebookilla ei kuitenkaan ole ainoastaan positiivinen vaikutus ihmismieleen. Aiemmat tutkimukset ovat nimittäin osoittaneet, kuinka yhteisöpalvelun käyttäminen voi lisätä narsismia, vahingoittaa itsetuntoa sekä toimia nettikiusaamisen tapahtumapaikkana.