Merenpohja on kuin kaatopaikka – karu video ihmisen aikaansaannoksista

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ihmiskunta on herännyt parin viime vuosikymmenen aikana lajittelemaan jätteitään ja kantamaan huolta maapallon hyvnvoinnista. Vaikka ekologinen elämäntapa on nykyään suosittua, on kuluneiden vuosien aikana saatu hyvin paljon tuhoa aikaa roskaamalla.

Tutkijat ovat nyt paljastaneet surullisen totuuden Tyynen valtameren pohjasta. Monterey Bay Aquarium Research Institute -tutkimuslaitos toteutti mittavan hankkeen, jonka tarkoituksena oli kartoittaa Tyynen valtameren pohjan ekosysteemin tilaa. Laitos on nauhoittanut merenpohjasta kuvausmateriaalia yli 25 vuoden aikana peräti 18.000 tuntia, nyt huolestuttavat kuvat ovat nähneet päivänvalon.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Kuvausmateriaaleista koottu video kertoo karun totuuden merenpohjan nykytilasta ja ihmisen sille aiheuttamista muutoksista. Tutkijat löysivät järisyttävän määrän roskaa jopa neljän kilometrin syvyydestä ja 480 kilometrin päästä rantaviivasta. Kuvaukset käsittivät Yhdysvaltojen länsirannikon lisäksi Havaijin saarten ympäristön ja Meksikon ja Kalifornian niemimaan erottavan Kalifornianlahden.

Tulokset ovat huolestuttavia, sillä kamerat ikuistivat roskaa kaikkialla. Eniten pohjassa näkyi muovipusseja, juomatölkkejä ja metalliromua. Merenpohjan siivoaminen on käytännössä mahdotonta. Tutkijoiden mukaan paras ratkaisu olisi kertakäyttöisistä tavaroista luopuminen sekä kierrätyksen lisääminen.