Avatar-elokuvasta 150 000 000 dollarin riita – maisemat varastettiin levynkansista?

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Maailmanhistorian tuottoisin elokuva Avatar on saamassa jatkoa peräti kahdella elokuvalla, mutta projekti on tällä hetkellä tauolla. Elokuvia ei siis olla vielä alettu kuvaamaan. Nyt Avatar-ohjaaja James Cameron on haastettu oikeuteen elokuvan tiimoilta.

Brittiläinen taiteilija Roger Dean on haastanut Cameronin oikeuteen tekijänoikeuksien takia. Dean on uransa aikana luonut fantasiamaisemia muun muassa Yes ja Asia -nimisten yhtyeiden albumien kansikuviin. Nyt mies väittää menestysohjaajan käyttäneen hänen taidettansa ilman lupaa Avatarin taustamaisemissa, Fox News uutisoi.

Taiteilija vaatii Cameronilta yli 150 miljoonaa dollaria. Deanin mukaan osa Avataria tuottaneista työntekijöistä käytti hänen töitään malleina elokuvan tekemisessä. Oikeusjutun mukaan esimerkiksi elokuvassa nähdyt leijuvat vuoret, kivikaaret ja hyönteisten antennit ovat hänen käsialaansa. Menestysohjaajan asianajaja on hanakasti kiistänyt miehen väitteet plagioinnista.