Amerikkalaislehti hehkuttaa: ”Suomi menestyy kaikessa!”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kansainvälisissä uutismedioissa naureskeltiin äskettäin Suomelle, kun selvisi, että kuninkaallinen pari Kate ja William olivat saaneet suomalaisen äitiyspakkauksen ja sen mukana kondomeita. Uutismedioilta jäi kuitenkin huomaamatta, että osin juuri äitiyspakkauksen ansiosta Suomen lapsikuolleisuus on yksi maailman pienimpiä.

theatlantic11072013

Nyt amerikkalaislehti The Atlantic on paneutunut asiaan ja hehkutti eilen julkaistussa pitkässä artikkelissaan vuolaasti Suomea. Jo otsikossaan toimittaja Olga Khazan totesi melko tyhjentävästi: ”Suomalaisten salaisuus koulujen, äitien, lasten – ja kaiken – menestykseen”.

– Maassa on halvempi terveydenhuolto, älykkäämmät lapset, onnellisemmat äidit, paremmat työolot, vähemmän ahdistuneet työttömät ja pienempi opintolainarasite kuin meillä. Ja todennäköisesti asia ei tule koskaan muuttumaan, The Atlantic vertaa suomalaisia amerikkalaisiin.

Toimittaja kertoo artikkelissaan omakohtaisista kokemuksista, sillä hänellä on läheiset suhteet Suomeen. Hän paljastaa kuinka hänen miehensä Suomessa asuvalla sukulaisella on 36 lomapäivää vuodessa ilman, että siihen pyhiä lasketaan mukaan. Yliopiston ilmaisuus ja opintolainan alhainen korko sekä lapsilisät lienevät myös yllätyksiä monille amerikkalaisille.

Toimittaja kehuu Suomea maailman avokätisimpiin lukeutuvista toimeentulotuista, mutta jättää mainitsematta alati kasvavien sosiaalitukien kestämättömän verorasituksen työtä tekeville ja yrittäjille. Suomea käsittelevien artikkeleiden kestosuosikki on koulussa päivittäin vietetyn ajan vertaaminen hyvään menestykseen koulutuksen tuloksissa. Suomessa istutaan nimittäin koulun penkillä selvästi vähemmän kuin monissa muissa maissa keskimäärin.