Lohturuokaa ei tarvitse syödä – pizzan piirtäminen parantaa oloa

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Syömisellä saattaa olla joillekin lohduttavia vaikutuksia. Niin sanottujen lohturuokien vaikutus perustuu kuitenkin ehkä itse ruoka-aineiden sijaan johonkin muuhun. Tuore tutkimus nimittäin paljastaa, että jo lohtua tuovien ruokien piirtäminen voi vaikuttaa piristävästi.

New Yorkissa sijaitsevassa St. Bonaventuren yliopistossa suoritetussa tutkimuksessa saatiin selville, että lohturuoiksi usein miellettyjen rasvaisten ruokien piirtämisellä on oleellinen vaikutus mielialaan. Tutkimukseen osallistuneet jaettiin neljään ryhmään, jotka kaikki piirsivät eri ruoka-aineita paperille. Journal of Behavioural and Brain Science -tiedelehdessä julkaistut tutkimustulokset olivat hämmästyttäviä.

Ryhmä, joka piirsi paperille lohturuokana usein pidettävää pizzaa, oli kokeilun jälkeen 28 prosenttia paremmalla tuulella. Muutokset mielialassa havaittiin psykologien käyttämillä mielialatesteillä. Myös mansikoiden ja leivosten piirtäminen piristi niistä taiteilleita ryhmiä, mutta erityisesti lohturuoan piirtämisen havaittiin parantavan kokelaiden mielialoja. Chilipippurin piirtämisellä ei ollut samanlaisia vaikutuksia, sillä sen todettiin piristävän nälkäisinä tutkimusta varten pidettyjä osallistujia vain yhden prosentin verran.