Opiskelijoiden mullistava keksintö – karkottaa maailman tappavimman eläimen

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Malaria on todellinen tappotauti, ja siihen menehtyy maailmassa yksi lapsi 30 sekunnin välein. Malaria on myös Afrikan johtavin kuolinsyy, ja sen ehkäiseminen on vaikeaa alueilla, joissa on hankala saavuttaa oikeanlaisia parannuskeinoja.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Nyt kaksi afrikkalaista opiskelijaa on keksinyt tehokkaan, mutta arkisen keinon malarian ehkäisemiseen. Moctar Dembélé ja Gérard Niyondiko nimiset opiskelijat ovat nimittäin keksineet hyttyskarkoitetta tuottavan saippuan. Mullistava hygieniatuote on valmistettu paikallisista raaka-aineista ja luonnonvaroista, ja sen hinta sopii myös köyhimpien kotitalouksien budjettiin.

Saippuan nimi on Faso, ja se on tarkoitus saada mahdollisimman monen saataville. Innovatiivinen keksintö on voittanut myös arvostettuja kilpailuja. Hyttysten levittämä malarialoinen kulkeutuu pistoksen seurauksena ihmisen maksaan, josta se siirtyy veren punasoluihin. Malarian oireet ovat hyvin voimakkaita kuumekohtauksia, joihin liittyy runsaasti tärinää ja hikoilua.