Uruguay laillistamassa marijuanan

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Monissa valtioissa ollaan käyty jo pitkään päättäjien ja kansalaisten keskuudessa kiivasta keskustelua marijuanan laillistamisessa. Yhdysvalloissa huume laillistettiin äskettäin Coloradon ja Washingtonin osavaltioissa. Nyt Uruguay on siirtynyt kohti marijuanan laillistamista.

Huumeen käyttö on jo maassa laillista, mutta nyt ollaan ajamassa lakiesitystä, joka tekisi marijuanan tuottamisesta, jakelusta ja myynnistä laillista. Metro-sivusto kertoo, että esitys on jo mennyt läpi Uruguayn parlamantin alahuoneen käsittelyssä. Sen tarvitsee enää saada senaatin hyväksyntä.

Jos laillistaminen tapahtuu, maan hallitus alkaa vastaamaan marijuanan tuottamisesta ja myynnistä. Uruguay tavoittelee siis itselleen marijuanamarkkinoiden monopoliasemaa. Tuore laki sallisi kansalaisten ostavan huumetta maksimissaan 40 grammaa kuukaudessa.

Uruguay on siirtynyt laillistamisen tavoittelemiseen huumeidenvastaisen sodan epäonnistumisen johdosta. Kaikkia lakiesitys ei kuitenkaan miellytä. Suurin osa eteläamerikkalaisen Uruguayn asukkaista on katolilaisia, ja kirkon johtaja paavi Franciscus on kommentoinut tapausta sanomalla, ettei huumeiden laillistaminen tule ”vähentämään kemiallisten aineiden leviämistä”.