Tältä näyttää hämähäkin jättiloikka – katso hidastettu video

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Hyppyhämähäkit käyttävät loikissaan seittiä turvaköytenä, jotta ne voivat jäädä sen varaan roikkumaan, mikäli hyppy meneekin pieleen. Nyt YouTubeen on julkaistu video, jolla nähdään, kuinka hämähäkki hyppää hidastettuna pöydältä toiselle.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Video on kuvattu 1.000 kuvaa sekunnissa ottavalla kameralla, ja hyppy nähdään lopullisessa videoversiossa peräti sata kertaa alkuperäistä hitaampana. Hämähäkki ponnistaa alustaltaan ensin korkealle ja levittää jalkansa laskeutumista varten. Hyppyhämähäkkien pomppu ei perustu lihasvoimaan, vaan se muuttaa ruuminnesteensä painetta ja ojentaa raajansa nopeasti. Toisin sanoen hyppymekanismi on hydraulinen.

Wikipedian mukaan hyppyhämähäkkejä on maailmassa yli 5.000 eri lajia, ja kyseessä on hämähäkkien lahkon suurin heimo. Hyppyhämähäkit eroavat muista hämähäkeistä myös siinä, että ne kiinnittävät huomiota ihmisen kaltaisiin kookkaisiin kohteisiin ja seuraavat aktiivisesti ympäröiviä tapahtumia. Nillä on erinomainen näköaisti ja ne näkevät myös UVB-säteilyn aallonpituuksia.