Hitler-viinit menivät liian pitkälle? Sieg Hail -chardonnay halutaan kieltää

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Saksan valtakunnankansleri ja natsihallinnon aikana maataan vuosina 1934 – 1945 diktaattorina johtanut Adolf Hitler on yksi maailmanhistorian synkimmistä hahmoista. Väkivaltaisen isän varjossa kasvanut ja lopulta holokaustin järjestäneen kansallissosialistin nimi ilmaantuu toisinaan esille uutisissa vielä tänä päivänäkin.

Kuva: Vinilunardelli
Kuva: Vinilunardelli

Nyt losangelesilainen The Simon Wiesenthal Center -ihmisoikeusjärjestö vaatii maailmanlaajuista kieltoa italialaisille Vini Lunardelli -viinivalmistajille. Syynä on Vini Lunardellin historiallinen viinilinjasto, jonka etikettejä koristavat Adolf Hitlerin ja muiden tunnettujen natsisaksan johtajien kuvat, sekä lukuisat natsismiin yhdistettävät sloganit.

Valmistajien internet-sivuilla mainostetaan esimerkiksi ”Sieg heil” -chardonnayta. Vini Lunardelli on valmistanut natsismiin viittaavia viinejä jo vuodesta 1995 lähtien. Historialliseen viinilinjastoon kuuluu myös esimerkiksi Joseph Stalinin, Napoleonin, Benitto Mussolinin ja Winston Churchillin kuvilla varustettuja väkijuomia.

The Wiesenthal Center vaatii viinien maahantuojia ympäri maailmaa asettavan valmistajan boikottiin. Hitler-viinin maahantuonti ja myynti on jo kielletty Saksassa, jossa kielto koskee myös muita natsismiin viittaavia tuotteita. Vini Lunardellin ”Hitler-viinit” saivat maailmanlaajuista huomiota viime vuonna, kun The Daily Telegraph -lehti uutisoi Italiassa vierailliden turistien järkyttyneen natsismiin viittaavien alkoholijuomien myynnistä.