Iphone kuluttaa enemmän energiaa kuin jääkaappi

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Energiaa säästävässä yhteiskunnassa pyritään pienentämään esimerkiksi sähkönkulutusta. Nyt tuore tutkimustulos paljastaa, että monen taskussa kulkevat älypuhelimet kuluttavat jopa enemmän energiaa kuin keskikokoinen jääkaappi.

Keskikokoinen jääkaappi kuluttaa vuodessa 322 kilowattituntia, kun esimerkiksi iPhonen kulutus on samassa ajassa keskimäärin 361 kilowattituntia. Älypuhelimen kulutus ei kuitenkaan synny pelkästään laitteen oman akun lataamisesta ja puhelimen omista toiminnoista, vaan myös puhelimen ulkopuolisista langattomista ominaisuuksista.

Kulutukseen mukaan laskettuja puhelimen käyttämiä ulkopuolisia palveluita ovat esimerkiksi Googlen, iCloudin ja Netflixin käyttäminen sekä näiden palvelujen vaatimasta energiasta aiheutuva sähkönkulutus. Tiedot perustuvat The Cloud Begins with Coal: Big Data, Big networks, Big Infrastructure and Big Power -tutkimukseen, josta Mail Online raportoi.

Kaikki maailman älypuhelimet kuluttavat ulkopuolisine oheispalveluineen tunnissa 1.500 terawattituntia, mikä on peräti kymmenen prosenttia globaalista energiasta. Kyseisellä energiamäärällä pystyttäisiin ylläpitämään 90.000 kotia vuoden ajan. Greenpeacen mukaan 55 prosenttia älypuhelimien käyttämästä energiasta on tuotettu hiilivoimalla. Tutkimustulos julkaistiin Digital Power Group -nimisessä julkaisussa.