Lentokentän turvatarkastuksesta farssi – tax freessä myydään veitsiä

Matkailu · Stara.fi

Vuoden 2001 WTC-tapahtumien jälkeen maailman lentokenttien turvallisuutta on kiristetty äärimmilleen Yhdysvaltojen painostuksesta. Esimerkiksi hyödyttömästä nestesäännöstä on yritetty luopua jo pitkään, mutta tuloksetta. Turvatarkastajien ammattitaidossa ja laitteistoissa on lisäksi vakavia puutteita.

Nyt lentokenttien turvatarkastukset ovat joutuneet naurunalaiseksi myös erään nuoren miehen paljastuksen vuoksi. Hän on nimittäin onnistunut ostamaan Sveitsissä Zurichin lentokentän tax free -myymälästä laillisesti useita linkkuveitsiä, joiden terät ovat pidempiä kuin WTC-iskun kaappauksissa käytettyjen puukkojen terät. Toisin sanoen kentällä myydään teräaseita, joita lentokentälle ja lentokoneeseen ei saisi tuoda lainkaan.

Nuori mies asteli kenenkään estämättä tax freestä British Airwaysin koneeseen ja matkusti puukot mukanaan Lontooseen, Mail on Sunday raportoi. EU-sääntöjen mukaan lennoilla sallitaan kuuden sentin terät, eli tällaiset linkkuveitset, mutta käytännössä sellaisten kanssa ei pitäisi päästä lentokentälle lainkaan. Linkkuveitsien myynti ei siis ole laitonta, mutta samaan aikaan turvatarkastuksessa takavarikoidaan kynsisakset ja muut terällä varustetut esineet.