Näin uutisia tietokoneelta vuonna 1981 – oli kovan työn takana

Viihdeuutiset · Stara.fi

Nykyisin teollistuneissa maissa lähes jokainen lukee uutisensa pääasiassa internetin välityksellä joko tietokoneella tai matkapuhelimella. Vuonna 1981 julkinen internet oli vielä utopiaa, mutta siitä huolimatta uutisia kyettiin seuraamaan jo tuolloin tietokoneen ruudulta käsin.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Arkistojen kätköistä löytyneessä televisioraportissa nähdään miten 32 vuotta sitten kuluttaja joutui näkemään valtavasti vaivaa saadakseen uutiset näkymään silloisten tietokoneiden ruuduilta. Tuolloin San Franciscon alueella arvioitiin olevan 2.000 – 3.000 tietokoneen omistavaa perhettä.

Ensin asiakkaiden täytyi ottaa tietokoneensa puhelinmodeemilla yhteys suora toiseen tietokoneeseen, jonne oli sitä ennen käsin siirretty teksti aamun sanomalehdestä. Kokeilussa oli mukana kahdeksan sanomalehteä ja mukaan oli tulossa vielä kolme muuta lehteä. Eräs kokeilijoista toteaa videolla palvelun olevan tulevaisuutta, mutta tuskin tiesi miten oikeassa olikaan.