Marijuana vaikuttaa tunteisiin – toimii masennuslääkkeenä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kannabiksen tiedetään vaikuttavan ihmisiin yleensä rauhoittavasti, mutta tuore tutkimustulos osoittaa, että sillä on suuria vaikutuksia myös ihmisen tunnemaailmalle. Alankomaissa sijaitseva Utrechtin lääketieteellinen yliopisto toteutti tutkimuksen, jonka mukaan kannabiksessa oleva tetrahydrokannabinoli, eli THC, vahvistaa ihmisen omia kannabinoidireseptoreita.

Jokaisessa ihmisessä ja nisäkkäässä on luonnollisesti esiintyviä kannabinoidireseptoreita, joiden välittäjäaineiden tiedetään reagoivan muun muassa ihmisen negatiivisiin tunteisiin lieventävästi. Nyt tutkijat kertovat, että kannabis vahvistaa kemiallista reaktiota niin paljon, että marijuanaa voisi käyttää tulevaisuudessa esimerkiksi masennuksen tai mielenterveysongelmien hoitamisessa.

Tutkijat testasivat väitettään aktiivisesti kannabista käyttävän miesjoukon avulla. Joukossa olleet testihenkilöt käyttivät huumetta yli neljä kertaa vuodessa, mutta kuitenkin vähemmän kuin kerran viikossa. Toisin sanoen suurkuluttajien kohdalle tutkimustulosta ei ole todistettu. Tutkimuksesta uutisoitiin The European Neuropsychopharmacology -julkaisussa.

Vasta äskettäin julkaistiin toinenkin kannabiksen käyttämiseen viittaava tutkimus, jonka mukaan teini-ikäiset pilvenpolttajat aiheuttavat aivoilleen pitkäaikaista tuhoa ja heillä on suurempi riski sairastua skitsofreniaan, Daily Mail muistuttaa.