Star Trek -fanit riemastuivat – viraston verkkosivut klingoniksi

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Gene Roddenberryn vuonna 1966 luoma sci-fi-televisiosarja Star Trek kertoo tähtilaiva Enterprisen miehistön seikkailuista, joita johtaa karismaattinen kapteeni Kirk. Ohjelman kuvitteellisen klingon-lajin äidinkieli on niin suosittu fanien keskuudessa, että esimerkiksi Google-hakukonetta voi käyttää kielellä.

Nyt myös Illinoisin osavaltion työturvallisuuslaitoksen verkkosivuihin on mahdollista tutustua kuuluisalla keinotekoisella kielellä. Mikäli verkossa selailija haluaisi esimerkiksi etsiä uutta työpaikkaa, voisi hän tehdä sen myös klingoniksi.

Sivusto tarjoaa kielivaihtoehtoja tämän lisäksi espanjaksi, puolaksi, kiinaksi ja venäjäksi. Klingon-käännös alkoi Star Trek: Into Darkness -elokuvan promootiona, mutta se on jätetty sivustolle, koska kielivalinta sai positiivista huomiota monien käyttäjien pitäessä sitä humoristisena.

Chigago Tribune -lehden jutussa edustaja Greg Rivara kertoo, että klingonin kieli on myös kasvattanut verkkosivujen käyttäjämääriä. Microsoftin käännöspalvelu ei maksa työturvallisuuslaitokselle mitään. Kaikki olennaiset sanat, kuten appeal ja unemployment, eivät kuitenkaan käänny sivustolla oikein.