Elokuva-arvostelussa Kekkonen tulee!

Elokuvat · Anna Poikkimäki

Elokuva harvemmin toimii, kun se nojautuu yhden vitsin varaan. Kotimaisessa uutuusfarssissa huumoria revitään siitä, millä tavalla 1970-lukulaisen Lapin tuppukylän ihmisen reagoivat tietoon, jonka mukaan presidentti Urho Kaleva Kekkonen tulee vierailulle Allin Baariin.

Tarinaideassa on sinänsä jotain tuoretta ja kiehtovaa, mutta toteutus on jäänyt puolitiehen. Marja Pyykön ohjaama draamakomedia tuntuu junnaavan enimmäkseen paikallaan puolitoistatuntisensa ajan. Siinä missä kyläläisten junttimainen hysteria alussa naurattaa, alkaa se jo loppuvaiheessa tympiä elokuvateatterin penkillä istuessa.

Pääosaa ja eräänlaista kertojanääntä näyttelevä nuori Wilma Rosenqvist on piristävä näky roolissaan – muissa osissa nähdään suomalaisten näyttelijäpiirien konkareita. Merja Larivaara ja Marjaana Maijala ottavat toisistaan pontevasti mittaa paikallisena baarinpitäjänä ja kunnan apulaisinsinöörin vaimona, jotka molemmat haluavat järjestää maan isälle parhaat tervetuliaisbileet.

Pia Pesosen Urho Kekkonen Strasse -romaanin Allin baari -kertomukseen perustuvassa tarinassa huomiohakuisuus tuo tavallisista pulliaisista esiin lopulta mitä hämärämpiä piirteitä. Juonittelu, vaaralliset suunnitelmat ja dramaattiset juonenkäänteet vievät kohti väistämättömiä tapahtumia.

Elokuvakokemuksena Kekkonen tulee! oli enemmän latistava kuin kohottava. Sen ajoittainen humoristisuus ei kyennyt tasapainottamaan kolkkoa pohjavirettä. Elokuvasta saanevat parhaimpia mielihyvän värinöitä mustan huumorin ystävät.

Lajityyppi: Komedia, draama

Levittäjä: Nordisk Film

Ohjaaja: Marja Pyykkö

Pääosissa: Wilma Rosenqvist, Merja Larivaara, Marjaana Maijala, Konsta Mäkelä

Ensi-ilta: 16.8.2013

Kesto: 1h 25 min

Ikäraja: 12

Pisteet: 1/5