Raju väite: ”Köyhyys alentaa älykkyysosamäärää”

Lifestyle Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Moni tietää, että rahalla ei pysty ostamaan onnellisuutta, mutta sen avulla on helpompi tehdä elämästä nautinnollisempaa. Vaikka köyhyyden rajamailla olevat ihmiset joutuvat usein käyttämään kekseliäisyyttään arjesta selvitäkseen, ovat tutkijat nyt todenneet rahaongelmien vaikuttavan älykkyyteen alentavasti.

Tutkijoiden mukaan rahahuolet laskevat älykkyysosamäärää noin 13 pisteellä. Mikäli ongelmissa olleet saivat kuitenkin taloutensa kuntoon, nousi heidän älykkyytensä takaisin hyvätuloisten ihmisten keskimääräiselle tasolle. Havaintojen mukaan taloudellinen ahdinko vaikuttaa merkittävästi, sillä kognitiivinen ajattelu on venytetty tällöin äärimmilleen.

– En sano, että köyhät olisivat rikkaita typerämpiä, vaan he joutuvat käyttämään enemmän aivokapasiteettiaan arjesta selviytyäkseen. Heillä on niin paljon ajateltavaa rahahuolien vuoksi, että muu ajattelu kärsii, Harvardin yliopiston ekonomi Sendhil Mullainathan selventää.

Hän kuvailee köyhän ihmisen aivoja kuin tietokoneeksi, jolla on liikaa prosessoitavaa ja tällöin koko järjestelmä hidastuu. Tutkimustulokset julkaistiin Science-nimisessä lehdessä. Tutkimuksessa selvitettiin 400 ihmisen älykkyyttä ja verrattiin tuloksia heidän taloudelliseen tilanteeseen.